ZETApress

hírportál

Meddig védő moratórium?

Meghosszabbított moratórium, bizonytalan védelem. A kormány tegnap meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. A kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzeti kilakoltatási moratórium változatlan formában hatályban marad, egészen a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak kezdetét követő 15. napig.

Várhatóan tehát őszig nem lehet ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani. A meghosszabbított kilakoltatási moratórium köre tágabb, mint az általános téli moratóriumé: minden ingatlanra kiterjed, nem csak a lakóingatlanokra, valamint minden kötelezettre érvényes, nemcsak a magánszemélyekre.

Fontos, hogy az országgyűlési ülésszakok kezdő dátuma nem állandó, tehát egészen annak kitűzéséig nem lehet majd tudni, hogy a gyakorlatban meddig védi az érintetteket a moratórium, ez pedig komoly bizonytalanságokat okozhat mind a lakók (adósok), mind pedig a végrehajtást kérők (lakástulajdonosok, hitelezők) számára.

Az Utcajogász Egyesület üdvözli a kormány lépését, amivel az meghosszabbította a veszélyhelyzeti kilakoltatási moratóriumot. Az egyesület önkénteseinek tapasztalatai szerint viszont mind az adósok, mind pedig a hivatalos szervek számára problémát jelent, hogy a végrehajtásra vonatkozó jogszabályok előreláthatatlanok és bizonytalanok.

Mivel az ellentmondásosság és az előreláthatatlanság nemcsak a veszélyhelyzeti, de a végrehajtási jogi jogszabályokat általában jellemzi, az Utcajogász Egyesület idén februárban elindította Végrehajtási Jogi projektjét. A projekt célja, hogy az Országgyűlés megreformálja az elavult és ellentmondásoktól terhelt Végrehajtási törvényt. Az egyesület önkéntes jogászai 11 éve ingyenesen nyújtanak jogi segítséget szegény embereknek. A szervezet idén SozialMarie társadalmi innovációs-díjat nyert.

Szóljon hozzá!