ZETApress

hírportál

Jövő busza Budapesten

Próbálja ki ön is a Mercedes-Benz eCitarót! Szinte zajtalan működés, mindez káros-anyagkibocsátás nélkül. A jelen kihívásainak mindenben eleget tevő buszt tesztelhetnek a budapesti utasok – tudtuk meg a délutáni kelenföldi jármű-bemutatón. Fotónk Nyírő Simon felvétele.

A BKK és a főváros második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus közösen teszteli a Daimler Buses legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát, a Mercedes-Benz eCitarot. A járművel a várost átszelő 105-ös vonalon e105-ös jelzéssel lehet találkozni, és bárki ingyenesen kipróbálhatja.

A teljesen elektromos városi autóbusz holnaptól május 28-án péntekig lesz forgalomban a 105-ös autóbusz vonalán. Hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap a menetrendi indulások mellett közlekedik a tesztbusz e105-ös jelzéssel. A járművön ingyenesen lehet utazni, bárki kipróbálhatja a jövő technikáját. A BKK Futáron percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár az elektromos busz.

A bemutatkozó járműtípus tisztán elektromos hajtású, alacsony-padlós Mercedes-Benz eCitaro városi autóbusz fővárosi tesztjére a BKK, az ArrivaBus és a gyártó helyi vezér-képviseletének, az Omnibus Hungária Kft. együttműködésének köszönhetően kerül sor: egy héten keresztül a Budapesten közlekedők is megismerhetik a városi közlekedés egyik legmodernebb gumikerekű járművét.

Az ArrivaBus, mint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A vállalat kifejezetten elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt: akár a tavaly szeptemberben a cégnél járt MAN jármű, akár a mostani eCitaro tesztje is ezt bizonyítja.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBusszal és a BKV Zrt-vel együttműködésében. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbon-semleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor. Bővebb infók az eCitaro típusról a Mercedes-Benz honlapján olvashatók.

Szóljon hozzá!