ZETApress

hírportál

Szegedi centenárium

Centenáriumi programot jelentett be az SZTE rektora az egyetemalapítás 440. évfordulóján. 2021-ben többszörös jubileumot ünnepel a Szegedi Tudományegyetem – tudatták sajtósaik.

Centenáriumi tanévről, több száz rendezvényről és impozáns fejlesztési tervről beszélt ma az SZTE rektora a szegedi egyetem elődintézménye, az első kolozsvári magyar egyetem alapításának 440. évfordulóján. A szegedi koszorúzási ünnepséget követően az SZTE vezetői bekapcsolódtak a kolozsvári testvéregyetem virtuális térbe helyezett jubileumi programjába.

Az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját is 2021-ben ünnepeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Mindkét jubileum reflektorfénybe került. Ma a szegedi Dóm téri Nemzeti Pantheonban az egyetemalapító Báthory István mellszobránál, az SZTE polgárai nevében prof. dr. Rovó László rektor, valamint prof. dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes helyezte el a tisztelet koszorúját.

Ünnepi beszédében prof. dr. Zakar Péter rektorhelyettes történelmi összefüggés rendszerbe helyezte annak jelentőségét, hogy 1581. május 12-én Báthory István, Erdély fejedelme, Lengyelország királya és Litvánia nagyhercege kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét. Az elmúlt 440 esztendő fordulópontjait is vázolta.

Jelentős fejlesztések érnek célt a centenáriumi időszakban, mert folytatódik az SZTE infrastruktúrájának és eszközeinek a modernizálása. Prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora beszédében összekapcsolta a múltat a jelennel és a jövővel. Utalt az egyetemalapító Báthory István és a kultuszminiszter Klebelsberg Kuno történelmi és egyetemtörténeti jelentőségére. A szegedi és a kolozsvári egyetem kapcsolatának a jellemzésére Szent-Györgyi Albertet idézte: Mi egy törzsnek vagyunk két hajtása. Az SZTE előtt álló fejlesztések közül kiemelte az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körüli Science Park projektet.

E nagyívű programhoz, a XXI. századi szegedi univerzitás megvalósításához ugyanúgy szükséges az összefogás, azaz a város, a régió és a kormány támogatása, mint a 100 évvel ezelőtti sikerhez, a XX. századi szegedi egyetem megalapozásához. Fejlesztési programjával készül a modellt váltó SZTE a következő 100 évére.

440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért. E mottó jegyében a Szegedi Tudományegyetem és minden egysége változatos rendezvényekkel köszönti a 2021. szeptember 1-eje és 2022. szeptember 1-eje közötti centenáriumi tanévet – jelentette be prof. dr. Zakar Péter rektorhelyettes. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a Szegedi Tudományegyetem napja november 13-án. Több száz program – könyvbemutatók, konferenciák, koncertek, kiállítások, fesztiválok, vetélkedők és sportesemények – váltakoznak.

Így rajzolódott ki annak jelentősége, hogy 2017 után ismét együtt ünnepelte alapítási évfordulóját a szegedi intézmény és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A közös jubileum alkalmából a BBTE online ünnepségén bemutatták a kolozsvári egyetemi campus centrumát, a Farkas utcát és a négynyelvű emléktáblát. Beszédet mondott – többek között – a BBTE és SZTE rektora. Így fejeződött ki, hogy a BBTE és az SZTE egyaránt a 440 éve alapított Báthory-féle egyetemhez köti akadémiai eredetét, intézményi gyökereit.

Szegedi Tudományegyetem

A 440 éves hagyományokat ápoló Szegedi Tudományegyetem 2021-ben ünnepeli centenáriumát. A Szegedi Tudományegyetem több mint nyolcezer közalkalmazottjával – ezen belül több mint 2200 oktatójával és kutatójával – valamint 22 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a világ legjobb 200 egyeteme közé került a Times Higher Education legújabb rangsorában, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-ban nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig az 501-510. helyen áll.

A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 74. legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. Az egyetemen már több mint négyezer külföldi diák tanulhat több mint 60 teljes idejű nemzetközi képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja az öt európai egyetemet összefogó EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek, részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben.

Szóljon hozzá!