ZETApress

hírportál

Micsoda különbség!

Karácsony Gergely egy angol nyelvű portálon azon poénkodott, hogy ő magas és karcsú, míg Orbán Viktor alacsony és kövér. Azóta már elnézést kért, de a botrány azóta sem csillapodott. Csak kevesen emlékszünk, hogy hasonló dolog történt már az ezredfordulón az 1. Orbán-kormány országlása idején, az akkori főpolgármester kínai látogatásán.

Demszky Gábort akkori felesége kísérte el, akinek hölgyprogramot szerveztek. Itt a városvezető és a miniszterelnök kapcsolata is szóba került. – A kormányfő irigyli az én Gáboromat, amiért olyan magas, ő viszont alacsony – mondta az asszony. A tolmács ledöbbent, de Révai Vera ragaszkodott a fordításhoz, így kénytelen volt elmondani. A kínai vendéglátók – mivel országukban sokan csak az orbáni testmagasságot érik el – furcsán néztek, de nem lett diplomáciai bonyodalom a dologból.

A beszólásnak viszont itthon folytatása lett. Az országgyűlésen valamelyik fideszes honatya kérdést intézett az aktuális tárcához. A válaszadó természetesen elítélte a Kínában elhangzottakat, de mivel a főpolgármester felesége magánemberként magánvéleményt mondott, s Demszky sem volt parlamenti képviselő, így nem sokat tehetett.

Mi lenne a fővárossal?

Karácsony egyelőre lebegteti, hogy beszáll-e a miniszterelnök-jelölti küzdelembe. Ha mindent megnyer és kormányfő lesz, főpolgármesteri címéről le kell mondania! Az időközi választás előtt bizonyára újabb előválasztás(oka)t tartanak, s ha jobboldali jelölt ül a fő-polgármesteri székbe, az elkövetkező két évben a baloldali többségű testülettel nehéz lesz együtt dolgoznia. Talán célszerűbb lenne a megyei közgyűlésekhez hasonlóan a fővárosban is elnököt választani maguk közül a testületnek. A 2019-es önkormányzati választás előtt a Fidesznek is voltak hasonló tervei, de Tarlós ragaszkodott a megmérettetéshez. Az már sosem fogjuk megtudni, ha ő nyert volna Karácsony helyett, hogyan tudott volna a jelenlegi közgyűléssel együtt dolgozni?

Szóljon hozzá!