ZETApress

hírportál

Lakáspiaci jelentés

Miként változtak a lakásárak az első negyedévben? A hazánkban továbbra is tomboló világjárvány miatt még valamelyest bizonytalanság jellemzi az ingatlanpiac változását éppúgy, mint a mindennapi életünket – derült ki egy felmérésből.

Azonban a hazai ingatlanpiac a harmadik hullám ellenére élénkülő szakaszba lépett, az árak korrekciója elindult 2020 utolsó negyedévében. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál következő elemzésében olyan kérdésekre keresi a választ, mint, hogy mi jellemzi 2021-ben a hazai használt-lakáspiacot, valamint mire számíthatnak azok, akik idén szeretnének lakást eladni vagy vásárolni?

Csupán 1,5%-kal lettek drágábbak a fővárosi lakásárak átlagosan

A koronavírus-járvány leginkább a fővárosi ingatlanpiacot rendítette meg, ám a 2020-as év végén megindult az árak korrekciója. 2020 decemberére a téglalakások négyzetméter árai elérték a pandémia előtti árszintet, ezt követően idén januárban már meg is haladta azt. Az új év a téglalakások esetében közel 2%-os áremelkedést hozott, az átlagos négyzetméterár februárban és márciusban is meghaladta a 850 ezer forintot.

A budapesti panellakások esetében az első negyedév átlagárai hullámzó tendenciát mutattak. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint januárban a panellakások négyzetmétere átlagosan 579 ezer forint volt, februárban már 590 ezer forint, majd márciusra ismét csökkent, 583 ezer forintot kértek egy négyzetméterért a tulajdonosok. Az új év a panellakások piacán 2,5%-os drágulást hozott, azonban a fővárosi lakáspiaci áremelkedés átlagosan egy év alatt csupán 1,5% volt.

Drágulnak a vidéki lakásárak is

A legdrágább vidéki ingatlanpiacnak számító debreceni lakáspiacon a drágulást a világjárvány sem vetette vissza. A meghirdetett téglalakások négyzetméter ára az év elején 600 ezer forint fölé kúszott. Így a drágulás mértéke az első negyedévben a decemberi adatokhoz képest 7,5%-os. A panellakások négyzetméter ára is ugrásszerűen nőtt az első három hónap alatt, februárban csaknem 500 ezer forintot ért egy négyzetméter. Az első negyedében a panellakások 8,7%-ot drágultak a mért átlagárak alapján.

A Nyugat-dunántúli Régióban, a győri lakásárakat tekintve is hasonló tendencia tapasztalható, mint a keleti országrészben. A győri téglalakások esetében az új év közel 5,5%-os áremelkedést hozott, jelenleg egy négyzetméter több, mint 550 ezer forintot ér. A panellakások esetében valamelyest kisebb mértékű drágulással indult az év, ám márciusban a panelek négyzetméteréért kért ár meghaladta a 400 ezer forintot.

Délen, a bajai ingatlanpiacon az I. negyedévben stagnáltak a téglalakások árai, átlagosan 284 ezer forintos négyzetméter áron. Azonban az elmúlt egy évben 10,2%-kal nőttek a négyzetméter árak a téglalakások esetében. A panelek piacán ezzel ellentétben az első három hónapban kis mértékben, de csökkentek a négyzetméter árak. Átlagosan jelenleg 225 ezer forintos négyzetméter áron juthatunk Baján panellakáshoz, ami egy átlagos paraméterekkel rendelkező lakás esetében 12 millió forintos kínálati árat jelent.

Erre számíthatunk idén a lakáspiacon

Ingatlanpiaci szakértők szerint – a pandémiás helyzettől függően – idén valamelyest felélénkülhet a hazai lakáspiac. Azonban 2021-ben a lakásárak előreláthatólag nem fognak drasztikus mértékben változni. Hosszútávon az ingatlanárak stagnálása várható, az idei évet tekintve a lakásárak esetén a -2 és +4% közötti változást becsülnek a szakértők.

Szóljon hozzá!