ZETApress

hírportál

Közösségi média jelenlét alapszabályai

A közösségi oldalak használata egyre elterjedtebb a lakosság körében. Ahogy az egészen fiatalok, úgy már a nagyszülők is előszeretettel lépnek be közösségi média profiljaikba, akár nap mint nap.

Ezzel semmi probléma nincs, viszont nem árt odafigyelni az adatbiztonságra és figyelembe venni néhány alapszabályt. Ebben segít a Rackhost.hu portál! Fotóforrás: Pixabay.

Kétlépcsős hitelesítés

Először is válasszunk elég erős és a többi fiókunktól különböző jelszót! Ezen felül pedig állítsuk be a kétlépcsős hitelesítést. Ez azt jelenti, hogy amennyiben új eszközről próbálunk bejelentkezni, akkor meg kell adnunk a jelszavunkon felül egy másik kódot a telefonunkról. Így elkerülhető, hogy illetéktelenek tudjanak hozzáférni a profilunkhoz.

Biztonsági beállítások

Továbbá számos biztonsági beállítási lehetőség található a közösségi oldalak beállításai között. Például Facebook esetén szabályozhatjuk, hogy kik jelölhetnek ismerősnek, kik láthatják a személyes adatainkat, vagy az általunk megosztott bejegyzéseket. A lehetőségek között van a mindenki, ismerősök, csak én, vagy konkrét személyeket is megjelölhetünk, illetve kizárhatunk ebből a listából. Érdemes a mindenki beállítási lehetőséget mellőzni.

Alkalmazások használata

Figyeljünk oda arra, hogy milyen alkalmazásokat használunk az egyes közösségi média felületeken, különösképpen a Facebookon. Ilyen lehet például a Hogy néznénk ki 20 év múlva? vagy Mit tartogat számunkra a következő év? és ehhez hasonló kis játékok. Bármennyire is ártatlannak tűnnek ezek a programok, gyakran hozzáférést kérnek az egész profilunkhoz, vagy akár mobilunk galériájához is. Kerüljük el ezeknek az alkalmazásoknak a használatát, vagy figyelmesen olvassuk el a felhasználási feltételeket, mielőtt beleegyeznénk.

Regisztráció más oldalakra

Gyakran ha egy új oldalra regisztrálunk, felajánlják, hogy Google vagy Facebook felhasználói fiókunkkal is beléphetünk, nincs szükség külön regisztrációra. Lehetőség szerint ne éljünk ezzel, és inkább regisztráljunk külön az adott weboldalakra mégpedig azért, mert ha valamilyen módon valaki tudomást szerez Facebook belépési adatainkról, akkor abban a pillanatban szabad útja lesz a többi profilhoz is. A legjobb, ha mindenhol külön regisztrációval rendelkezünk és természetesen mindenhol különböző és megfelelő erősségű jelszóval védjük az adatainkat.

Megosztások

Végül, de nem utolsó sorban jól gondoljuk meg, hogy mikor és mit osztunk meg magunkról vagy szeretteinkről a közösségi média felületeken. Lehetőség szerint ne adjuk ki széles közönségnek személyes adatainkat, de még azt is gondoljuk meg, hogy milyen fotókat töltünk fel, hiszen azok is visszaélés tárgyát képezhetik.

A közösségi média felületek nagyon hasznosak és szórakoztatóak, de nem árt óvatosnak lenni és megóvni adatainkat! A fent részletezett alapszabályok betartásával biztonságosabb feltételeket teremthetünk.

Szóljon hozzá!