ZETApress

hírportál

Gyurcsány köszöntötte a rendőröket

Volt időszak Magyarországon, amikor a rendőrtől félni kellett. Mi, magyarok az évek alatt egy olyan országot építettünk fel, ahol a rendőrtől most már csak annak kell tartania, aki törvényt sértett vagy törvénysértésre készült. A rendőr és a rendőrség nem az államhatalom és az erőszak jelképe, hanem a törvényes rend szimbóluma, kezdte a kormányfő Szent György napi köszöntőjét.

Demokráciában a rendőr nem ellenfél és nem bűnbak, hanem szövetséges. A törvénytisztelő, békeszerető polgárok természetes szövetségese. Az a szolgája az államnak, aki a családunkra, az otthonunkra, a tulajdonunkra vigyáz. A személyes biztonságunkra és a köz biztonságára. A hétköznapok nyugalmára, amely nélkül sem élni, sem dolgozni, sem gyarapodni nem lehet. Ezért ha bárki politikai indítékból és általánosságban támadja a rendőröket, az közvetve Magyarország alkotmányos rendjét, a demokráciát és valamennyiünk életének, vagyonának biztonságát fenyegeti.

A rendőröket egy köztársaságban nem bevonni kell a politikai csatározásokba, hanem megvédeni őket attól. Nem támadni kell, hanem támogatni őket. Nem becsmérelni, hanem becsülni ? megbecsülni ? kell a rend őreit! Így tesz minden törvénytisztelő, rend- és békeszerető polgár szerte Európában. És fontos, hogy a magyar rendőrök tudják és érezzék, hogy így van ez Magyarországon is. Nemcsak most, a rendőrök napján, hanem az év minden más napján. Köszönjük, amit értünk vállalnak minden nap, fejeződik be Gyurcsány Ferenc köszöntője.

Megállapodás az oktatási-nevelési támogatásról

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára megállapodást írt alá a határon túli magyar szervezetekkel az oktatási-nevelési, tankönyv- és taneszköz-támogatások, valamint a hallgatóknak biztosított jegyzettámogatások lebonyolításáról, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Évente majdnem 230 ezer külhoni magyar diák és hétezer hallgató részesül az összesen csaknem ötmilliárd forintos támogatásban. A Kedvezménytörvény hatálybalépése óta biztosított támogatásra a pályázatokat minden tanév második félévében írják ki. A kiskorúak nevelési-oktatási támogatása húszezer forint, tankönyv- és taneszköz-támogatása pedig 2400 forint. E két támogatást együttesen igényelhetik a határon túli alap- és középfokú oktatási intézményben magyar nyelven, vagy a magyar kultúra tárgyában tanulmányokat folytató tanulók. A felsőoktatásban tanuló hallgatók jegyzettámogatása 2800 forint.

A Parlament Gobelin termében tartott ünnepélyes aláíráson a megállapodást Gémesi Ferenc szakállamtitkár és a lebonyolító határon túli magyar szervezetek írták alá. Több szempontból is sikertörténete ez a magyar nemzetpolitikának: a külhoni magyaroknak biztosított támogatások között mind az összeget, mind a jogosultak körét tekintve ez az egyik legszélesebb körű támogatás, amit ? csakúgy, mint a magyar igazolványok kiadását ? a kezdetektől fogva politikai konszenzus övezte hazánkban és a szomszédos országokban egyaránt.

Szóljon hozzá!