ZETApress

hírportál

MEHK a világnapról

A víz érték, amit óvnunk kell! A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta Szalóki Szilvia, a MEKH vízi-közmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese a világnap alkalmából.

Szalóki Szilvia emlékeztetett, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető emberi jog. A MEKH a vízi-közmű-szolgáltatókkal együttműködve azon dolgozik, hogy minden fogyasztó minőségi szolgáltatás keretében és megfizethető áron jusson hozzá az ivóvízhez, valamint a szennyvízzel kapcsolatos szolgáltatásokhoz – tette hozzá az elnökhelyettes. Kiemelte, a szolgáltatás színvonala továbbra is kiemelkedő, amit a szektorban a MEKH által elvégzett fogyasztói elégedettségi felmérés számai is visszaigazolnak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese a vízi-közmű-szabályozás aktuális feladatai kapcsán elmondta, a megbízható adatokon alapuló szabályozás elengedhetetlen a fenntartható vízi-közmű-szolgáltatásokhoz, ezért az elmúlt időszakban a MEKH adatszolgáltatási reformot hajtott végre az ágazatban. Az adatgyűjtéssel és adatszolgáltatással kapcsolatos feladatok felülvizsgálta az adatbekérések racionalizálásához vezetett. A reformnak köszönhetően csökkentek a vízi-közmű-szolgáltatók adatszolgáltatási terhei, a megbízhatóbb adatok hozzájárulnak a megalapozott szabályozói döntések meghozatalához és a szolgáltatásminőség további fejlesztéséhez.

A Víz Világnapja kapcsán Szalóki Szilvia rámutatott, hogy a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége. – Ezt a gondolatot hangsúlyozza az idei világnap jelmondata is: A víz érték! Becsüld meg! – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

De milyen értéket is képvisel a víz mindennapjaikban? – Szalóki Szilvia elmondta, hogy a víz értéke jóval többet jelent, mint a számláinkon szereplő ivóvíz ára: a víz hatalmas és összetett értéket képvisel a háztartásaink, az élelmiszeripar, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából. Az elnökhelyettes rámutatott, hogy felhasználóként is nagy felelősségünk van, és sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk vízkincsünket. Tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 20 m3 vizet is megóvhatunk évente, amivel nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat is kíméljük.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a Víz Világnapja alkalmából egyre több oktatási intézményben tartanak tematikus napokat vagy tanórákat, hogy felhívják a figyelmet a vízkészlet védelmének fontosságára és a tudatos vízfogyasztás praktikáira. – A MEKH felelős hatóságként ebben a szemléletformáló munkában is szeretne segítséget nyújtani, amihez idén egy, a víz tematikáját körbejáró információs kiadványt készítettünk, illetve egy hasznos plakátot, mely a takarékos és környezettudatos vízfogyasztás gyakorlatait foglalja össze – mondta Szalóki Szilvia. A MEKH Víz Világnapi kiadványa és plakátja idekattintva elérhetőek a Hivatal honlapján.

Szóljon hozzá!