ZETApress

hírportál

Ingatlanárak járványban

2020-ban már magunk mögött tudhattuk a koronavírus-járvány 1. hullámát, sőt már a 3. hullámban vagyunk, így már egy teljesebb képet kaphatunk arról, hogy mégis hogyan változott országunk ingatlanpiaca a családi házak és a téglaépítésű lakások tekintetében.

Az Ingatlannet.hu cikkében utánajárt, hogy milyen árak voltak jellemzőek a magyar ingatlanpiacon az elmúlt két évben és milyenek vannak most. Mutatjuk hogyan változott a hazai ingatlanpiac mostanában. 2019. végén már az átlagárak növekedésének mérséklődését, illetve az árfekvések csökkenését prognosztizálták az ingatlanpiaci szakértők, vajon igazuk lett? Hamarosan kiderül.

A családi házak egyértelműen drágábbak lettek

Az előrejelzések ellenére a családi házak tekintetében a 2019-es év igen alacsony átlagárakkal kezdődött, amely februárban érte el a legalacsonyabb, 241 ezer Ft/m2-es szintet. Ezután folyamatos, de mérséklet áremelkedés következett a hazai ingatlanpiacon. Tavalyelőtt a legmagasabb négyzetméterár a házak tekintetében 269 ezer forint volt hazánkban, amely a novemberi hónapra volt tehető. Az év végén valóban mérséklődést figyelhettünk meg, méghozzá novemberről decemberre.

Az Ingatlannet.hu adatai alapján a 2020-as év januárját már újra az árak emelkedése jellemezte. A tavalyi adatok alapján azt láthatjuk, hogy decemberben volt megfigyelhető a legmagasabb négyzetméterár 301 ezer Ft/m2-rel, a legalacsonyabb pedig márciusban volt 275 ezer Ft/m?-rel. A 2019-es évhez képest viszont még ez is igen magas átlagárnak mondható. Idén még tovább emelkedtek az átlagárak, hiszen januárban és februárban már a 306 ezer Ft/m2-t is meghaladták a kínálati árak.

A lakásárak sokkal változatosabban alakultak

Hazánkban a lakáskínálat már sokkal változatosabban alakult a családi házakhoz képest. A 2019-es év szintén alacsony árakkal kezdődött, az átlagárak szintén februárban érték el a legalacsonyabb szintet: az 588 ezer Ft/m2-t. Tavalyelőtt a legdrágábban a májusi hónapban kínálták a téglaépítésű ingatlanokat, méghozzá 640 ezer forintért négyzetméterenként.

A 2020-as adatok alapján azt láthatjuk, hogy tavaly októberben volt a legmagasabb az átlagos négyzetméterár 617 ezer Ft/m2-rel, a legalacsonyabb árakat pedig májusban tapasztalhattuk, hiszen akkor átlagosan 585 ezer Ft/m2-ért kínálták az eladó téglalakásokat hazánkban. Idén viszonylag azonos árszínvonalon kínálták a téglalakásokat januárban és februárban, hiszen az átlagár végig 618-619 ezer forint körül mozgott négyzetméterenként.

Érdekes megfigyelni, hogy a 2019-es téglalakás árak sokkal ingadozóbbak voltak, mint a 2020-as évben. Azonban 2019 augusztusát követően már kisebb mértékű változásokat tapasztalhattunk csak. 2020-ban a nyári időszakban, tehát június és augusztus között volt megfigyelhető a legkisebb kilengés. Tavaly a legtöbb esetben alacsonyabb átlagárak voltak jellemzőek a téglalakások piacára, mint 2019-ben.

Több lakásépítés volt jellemző a 2020-as évre

Tavaly mintegy 25%-kal lett több új-építésű lakás, mint egy évvel korábban. Egyedül Budapesten volt csökkenés, hiszen ott 2420 lakást vettek használatba, így 4,1%-kal kevesebbet, mint 2019-ben. Minden más településkategóriában növekedett a lakásépítések száma: a megyei jogú városokban 34, az egyéb városokban 48, a községekben 19%-kal. Idén még nem volt megfigyelhető az elmúlt két évre jellemző ingadozás, akár még az is lehet, hogy egy kiegyensúlyozottabb átlagárat figyelhetünk meg a 2021-es év során.

Szóljon hozzá!