ZETApress

hírportál

Védett buszvezetők

Hatékony intézkedések születtek az utasok és a járművezetők védelmében. A koronavírus-járvány 3. hulláma, valamint a fertőzöttek emelkedő száma miatt a fővárosi autó- és trolibuszokon mindkét oldalon lezárják az első üléssorokat.

Az elkülönítés célja, hogy megóvja a járművezetők egészségét. Ezentúl a megállóba beálló járművek valamennyi ajtaja kinyílik, ezzel biztosítva a hatékonyabb szellőzést – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

Minden lehetséges intézkedésre szükség van ahhoz, hogy a budapesti közösségi közlekedés veszélyhelyzet idején is zavartalanul működjön: elővigyázatosságból kordonnal zárják le az autóbuszok és trolibuszok első üléssorát, így oda nem ülhetnek az utasok. A lezárásnak köszönhetően még jobban tartható az ajánlott távolság a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Az átmeneti, határozatlan időre szóló intézkedés célja, hogy minimálisra csökkentse a járművezetők koronavírusos megbetegedésének az esélyét. Védelmük nem csupán a munkáltatójuk, hanem a fővárosban utazók számára is rendkívül fontos. A lezárást több mint 300 fővárosi nappali autó- és trolibuszvonalon, valamint éjszakai-buszvonalon alkalmazzák. A járművezetők biztonságát szolgálja az is, hogy tavaly márciusban felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést.

A mostani intézkedés nem érinti az első ajtón történő le-felszállást. A BKK ugyanakkor arra kéri az utasokat, hogy a koronavírus-járvány miatt minden esetben hagyják szabadon az első ajtó előtti területet, lehetőleg álljanak hátrébb az autó- és trolibuszon!

Az utasok egészségének megőrzése érdekében a megállóban a fővárosi járművek – amelyeken ez technikailag lehetséges – valamennyi ajtaja kinyílik, ezzel is elősegítve a szellőzést. Ez viszont nem változtat a számos busz- és trolivonalon bevezetett első-ajtós felszállási renden.

Továbbra is kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata a járműveken, valamint a megállókban. A BKK munkatársai folyamatosan ellenőrzik a maszkviselés betartását.

Szóljon hozzá!