ZETApress

hírportál

Meteorológusok az agráriumért

Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában. A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Macro cégcsoport két tagja között jött létre.

A kutatók a legmodernebb meteorológiai adatokkal felvértezve immár jóval hatékonyabb munkát végezhetnek a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén, de az új eredmények javíthatják a hazai mezőgazdaság versenyképességét is – tudatta dr. Farkas Alexandra, MATE Médiaközpont.

Együttműködési megállapodást kötött ma a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint a Macro cégcsoport két tagja: a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer, melynek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodás, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárások tekintetében.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

Szóljon hozzá!