ZETApress

hírportál

Világnapi felelősség

A természeti környezet megóvása mindannyiunk közös felelőssége – mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a Világnap alkalmából.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap kiváló lehetőség, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenntartható környezet kialakítása és a természeti környezet megóvása mindannyiunk közös felelőssége – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke hangsúlyozva, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiai célok elérésében mindenkinek aktívan részt kell vennie. A MEKH szabályozói tevékenysége során minden eszközével e célok megvalósulását igyekszik elősegíteni – emelte ki.

Magyarország éves villamosenergia-fogyasztása meghaladja a 40 ezer gigawattórát. Az egyik legnagyobb áramfogyasztó a lakosság: a háztartások évente több mint 11 ezer GWh energiát fogyasztanak el. A hazai éves földgáz-fogyasztás meghaladja a tízmilliárd köbmétert, melynek több mint harmadát a lakossági fogyasztók használják fel.

Az adatokkal kapcsolatban a MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap kiváló alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenntartható környezet kialakítása és az energiafogyasztás ésszerű csökkentése mindannyiunk közös felelőssége. Emlékeztetett: hazánk vállalta, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti a CO2-kibocsátását, valamint hogy az ország végső-energiafelhasználása nem haladja meg a 2005-ös értéket. A MEKH szabályozói tevékenysége során minden eszközével a klímastratégiai célok elérését segíti elő – emelte ki a MEKH elnöke.

Horváth Péter János elmondta: a MEKH támogatja a zöld távhő-rendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának a növelését, továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását. Az elnök hangsúlyozta, hogy zajlik az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetése, amelynek lényege, hogy ösztönözze a szolgáltatói oldal energia-hatékony beruházásait, amivel 2030 végéig évi 7 PJ energiamegtakarítás érhető el a lakossági és vállalati végfelhasználói árak hosszú távú stabilitásának megőrzése mellett. Szeretnénk példát mutatni és élen járni a környezetünk megóvásában – tette hozzá.

Horváth Péter János emlékeztetett, hogy a MEKH már két megújuló energiatermelést támogató METÁR-tendert zárt le sikeresen. A legutóbb támogatást nyert beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás: összesen évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból – emelte ki az elnök.

Mint mondta, a Nemzeti Energia- és Klímaterv célkitűzéseinek megvalósításához a fogyasztóknak is törekedniük kell a hatékony energiafogyasztásra és az energiamegtakarításra, hiszen a legtisztább energia a fel nem használt fosszilis energia. A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ehhez ad hasznos útmutatót a MEKH energiatakarékosságot ösztönző plakátsorozata, amelyet a jövőben további szemléletformálási programok követnek – tette hozzá.

A MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának célja környezetünk megóvása, a környezettudatos gondolkodás és a zöld-szempontok beépítése a mindennapokba, ezért készítettük el energiatakarékossági információs plakátsorozatunkat – hangsúlyozta a MEKH elnöke.

A plakátok 14 különböző témakörben (pl. világítás, fűtés, nyomtatás, vízhasználat, szelektív hulladékgyűjtés) hívják fel a figyelmet azokra a mindennapi praktikákra, melyekkel saját környezetünkben energiamegtakarítást érhetünk el és csökkenthetjük a környezet terhelését. A plakátok szabadon felhasználhatók, az adott intézmény saját logójával kiegészítve könnyedén egyedivé tehetők, így hasznos elemei lehetnek egy energiahatékonyságot ösztönző kampánynak bármely közösségi helyen – mondta el a MEKH elnöke. A hatékony fűtéssel, világítással, papírfogyasztással, nyomtatással és más mindennapi teendőkkel kapcsolatban tanácsokat adó plakátok letölthetők a MEKH energiahatékonysági honlapjáról.

Szóljon hozzá!