ZETApress

hírportál

RobonAUT a Q-aulában

Villámgyors tájékozódás mesterséges intelligencia segítségével: a robotika reménységei csapnak össze a 12. RobonAUT versenyen. A BME mérnökhallgatói saját építésű járművekkel versenyeznek ma 10 órától. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Az önműködő robotjárművek térnyerése lesz az elkövetkezendő évek technológiai forradalmának középpontjában. Az egészségügy, a járműipar és a logisztika után a mindennapokban is általánossá válhat az emberi beavatkozást nem igénylő gépezetek megjelenése. A dinamikusan fejlődő tudományterületet a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként helyezi középpontba a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem. A BME évek óta tudatosan követi nyomon a robotika újításait, ami mérnökképzésükben gyakorlati ismeretek formájában is megjelenik. A hallgatók idén 12. alkalommal mutathatják be saját fejlesztéseiket az önműködő robotjárművek versenyén, a Műegyetem Q-épületének aulájában.

A RobonAUT 2021 elnevezésű viadalon 9, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének mesterképzéses hallgatóiból álló csapat küzd a győzelemért saját építésű robotautóival. A járművek emberi beavatkozás nélkül haladtak végig a számukra kialakított ügyességi és gyorsasági pályákon.

A 12. alkalommal megrendezett RobonAUT 2021 elnevezésű versenyen hallgatói csapatok versenyeznek saját építésű, önműködő robotautóikkal, amelyeknek emberi beavatkozás nélkül kell végigmenniük ügyességi és gyorsasági pályákon. A hárommillió forintos összdíjazású viadalon 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek – átalakított modellautók – vehetnek részt. A pálya elrendezése előre ismert volt, de az elvárt bejárási útvonalat nem tudják előre a résztvevők. Az idei ügyességi feladatot ennek az ismert útvonal-hálózatnak (várostérképnek) a futam közben megismert előírás szerinti bejárása adja úgy, hogy a pálya egyes kijelölt pontjain elhelyezett rádióadók előre nem ismert sorrendben rendelik magukhoz a járműveket. Az adott cél lehető leggyorsabb megközelítését visszaszámláló óra méri, a megmaradó menetidők pluszpontokat jelentettek a csapatok számára. A gyorsasági pálya idén is tartalmaz két előzési, és ezzel egy lekörözési lehetőséget is. A nézők több helyszíni és egy, az autókra szerelt kamera segítségével az interneten valós időben tudják követni az eseményeket. A megmérettetéssel az egyetem célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése és a kapcsolatteremtés lehetősége volt a vállalati szektor képviselőivel

A RobonAUT 2021 versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre, miután a Műegyetem a robotika terület reménységeit képezi. A versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan berendezés tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke a 10 órai megnyitón.

A kezdetek óta eddig összesen 165 csapatnyi hallgató vett részt a versengésben, többen közülük a szakmai megmérettetést támogató vállalatok munkatársai, fejlesztői lettek. A kétórás versengést követően végül a junior kategóriában és az összesített versenyben hirdetnek eredményt, melyek a verseny honlapján megtalálhatók. További infók a verseny Facebook-oldalán is olvashatók.

Szóljon hozzá!