ZETApress

hírportál

Mátészalka csatlakozik

Mátészalkán is elindulhat a geoterminális távfűtés. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal távhő-termelői működési engedélyt adott a Geotherm Fire Kft. részére. Az engedély birtokában Mátészalkán is elérhető lesz a környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtés.

A fejlesztés keretében a városban egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A kút vízhozama mintegy 1000 liter/perc és a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. Az új kút létesítésével mintegy 34 ezer GJ termál-energia használható fel a városi távfűtésben – tudatta a MEKH Kommunikáció.

A felszínre hozott termálvíz a város hét al-hőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használati meleg víz igényét biztosítja. A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 ezer m3 földgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó CO2-kibocsátás kerülhető el.

Szóljon hozzá!