ZETApress

hírportál

Szódát házilag!

Az elmúlt öt évben rákaptak a magyarok a szódára. Egyre több embernek fontos a PET-palack szennyezés csökkentése – tudatta Aranyi Péter PR és kommunikációs tanácsadó.

Az elmúlt öt évben egyre népszerűbbé vált az egyik legismertebb magyar hungarikum, a szóda. – Mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon egyre több ember élvezi az otthon készíthető frissítők jelentette kényelmet, amivel jelentős mértékben hozzájárul az egyszer-használatos műanyag hulladék csökkentéséhez – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

2016 és 2020 év vége között 65,5%-kal nőtt a szódagépek eladása Magyarországon a SodaStream tapasztalatai szerint. A legnagyobb növekedés 2019-ben volt, amikor 80%-kal emelkedett a szódagépek értékesítése a hazai piacon az előző évhez képest. – Az elmúlt években tapasztalt növekedés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy egyre több fogyasztó jött rá idehaza, hogy kevesebb cipekedéssel és kisebb környezeti terheléssel jár, ha inkább otthon készíti magának a szénsavas frissítőket úgy, ahogyan azt a nagyszüleink tették – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina.

A SodaStream szerint a legjobb megoldás az, ha az eldobható PET-palackokat meg sem termeljük. Kevéssé ismert tény, de a PET-palackok gyártásához alapvetően nyersolajra és vízre van szükség. Csak az Egyesült Államokban 17 millió hordónyi olajat (egy hordó kb. 160 liter) vesz igénybe évente a PET-palackok előállítása. Mindez negatív hatással van a klímaváltozásra is: számítások szerint mindössze négy darab PET-palack legyártása annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha valaki egy mérföldet, vagyis átszámítva 1,6 kilométert tenne meg egy autóval.

Másik probléma, hogy a fogyasztók által a boltokban megvásárolt PET-palackoknak csak egy része kerül a hulladéklerakókba, túlnyomó többségük a természetben, erdőkben, árterekben és az édesvizekben végzi. Sok PET-palackot pedig elégetnek tüzelő gyanánt idehaza, ami rendkívül környezetszennyező. Egy kutatás ugyanis megállapította, hogy PET-palack égetésekor keletkező szálló por (PM10) ötszöröse a tűzifáénak, a polietilén zacskók és poliuretán szivacsok égetésekor pedig közel tízszer annyi PM10 jut a levegőbe, mint a tűzifa esetében.

Ez azért súlyos probléma, mert a szálló por számos egészségre gyakorolt negatív hatással bír. Ezek közé sorolható a szív és érrendszeri tünetek megjelenésének és súlyosbodásának valószínűsége és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának kockázata. Emellett enyhe légúti változásokat, allergiát és egyéb más légzőszervi panaszok megjelenésért tehető felelőssé.

Minden SodaStream készülékhez tartozó, egyetlenegy többször-használatos szénsavasító palackkal egy 4 fős család 2500 PET palacktól kímélheti meg a bolygót két év alatt. Vagyis ennyit biztosan nem kell legyártani, sem elégetni. Az üveges SodaStream szénsavasító készülékekkel pedig még több PET-palacktól óvható mega bolygó. A magyar piacon a SodaStream gépei közül a Spirit szódagép és a kóla és narancs ízesítésű szörp számít a legnépszerűbbnek.

A SodaStream-ről

A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg. A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá. Becslések szerint 2019-ben a SodaStream felhasználók kétmilliárd liter szódát készítettek készülékeik segítségével és összesen ötmilliárd PET-palacktól óvták meg a Földet. Így közvetve a műanyagpalackok gyártásával és szállításával járó környezetterheléstől is megkímélték bolygónkat.

A SodaStream szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, a termékek több mint 90 ezer kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 22 millió háztartásban használják rendszeresen. A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszönhetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

Szóljon hozzá!