ZETApress

hírportál

Lánchíd-felújítás

Aláírták a szerződést, kezdődhet a munka. Újabb jelentős szakaszához ért a Széchenyi-lánchíd felújításának folyamata – tudatta a BKK Kommunikáció.

Ma a Budapesti Közlekedési Központ és az A-Híd Zrt. a közbeszerzési eljárás nyertese aláírta a vállalkozási szerződést. Ennek köszönhetően elkezdődhet Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése. A Széchenyi lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést a BKK részéről dr. Walter Katalin vezérigazgató, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László vezérigazgató írta alá.

A korszerűsítés során a hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt. A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható. A forgalomzárás és a felújítás részleteiről rövidesen bővebb tájékoztatást adunk.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. A Fővárosi Önkormányzat – a kivitelezési feladat mielőbbi megkezdése érdekében – a megvalósításhoz szükséges teljes összeg biztosítását vállalja. A Fővárosi Önkormányzat a teljes összeg biztosítására a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly februári határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva vállal kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a Fővárosi Önkormányzatnak hatmilliárd forinttámogatást biztosít. Ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást.

A Lánchíd az ország és Budapest kincse, féltve őrizni kötelesség! – nyilatkozta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Elmondta még, hogy 32 évvel a legutóbbi felújítás után a Lánchíd megújítását a nemzeti örökség tisztelete követeli meg. Bár a híd felújítása okoz majd némi kényelmetlenséget a fővárosi közlekedésben, bízik abban, hogy a budapestiek osztoznak a városvezetőség elkötelezettségében az ország és Budapest talán legfontosabb szimbóluma iránt. – Azért dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon: a megszépült Lánchidat – tette hozzá dr. Walter Katalin.

A Széchenyi-lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;

a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;

a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;

a föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;

kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszer-mentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;

a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;

a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;

új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;

a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;

gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;

kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Szóljon hozzá!