ZETApress

hírportál

Testkamerás ellenőrök

Testkamerákat tesztel a BKK. Jegyellenőreik intézkedések szakszerűségének értékelését, illetve az ellenőrzést végző munkatársakat érő inzultusok visszakövetését is lehetővé teszi, hogy a jövőben testkamerával felszerelve végzik a munkájukat – tudatta a BKK Kommunikáció.

Első lépésként holnaptól több gyártó eszközeit tesztelik a BKK munkatársai jegyellenőrzés közben egyes kiemelt fővárosi vonalakon. Az ellenőri testkamera látványának visszatartó ereje akár elkerülhetővé is tehette volna azt az e hét hétfői esetet, amely során a BKK három jegyellenőrét támadták meg munka közben.

Az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni. Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához. Testkamerát a közlekedési ágazat több hazai szereplője is használ, tapasztalataik pozitívak. Január 28-ától a BKK sem lesz kivétel: a társaság ellenőrei harminc napon át három nemzetközi gyártó eszközeit tesztelik napi munkavégzésük folyamán kiemelt fővárosi vonalakon: az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint az M1 kisföldalattin. Az eszköz visszakövethetővé teszi a BKK ellenőri intézkedéseinek a szakszerűségét, így a felvételek anonimizálása után megelőzési, elemzési és oktatási célra is felhasználhatók lesznek. Emellett az ellenőrzési munkában résztvevő munkatársakat érő inzultusok is könnyebben visszakövethetők lesznek.

Érdemes tudni, hogy a fővárosban évente 30-50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat. Az utolsó ilyen eset éppen ezen a héten történt: január 25-én hétfőn délután három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán, mindhárman megsérültek, a történtekkel kapcsolatban a rendőrség intézkedik. A BKK az ilyen és hasonló szituációk számának mérséklődésére számít a testkamerák alkalmazásától, hiszen pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívás, vagy akár csak az eszköz látványa alapvetően visszatartó erővel bír. A BKK a fővárosi járatokon utazók számára közérthető formában idekattintva ad információt a testkamera használatával kapcsolatos adatkezelésről.

Szóljon hozzá!