ZETApress

hírportál

Százmilliók Pécsre

Közel 300 millió forintból képezték tovább az egészségügyi szakembereket Pécsett. Ezen a héten zárul a Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen nevű, hároméves projekt, amelynek során több mint 281 millió forintos támogatásból képeztek tovább 96 egészségügyi szakdolgozót és 25 szakorvost.

A projektnek köszönhetően a PTE KK humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult, így csökkent a hiányszakmák aránya – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben sikerrel pályázott az EFOP 1.10.3-17 konstrukció Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében című felhívásra, az Intézmény Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen pályázatát 281.218.004 forinttámogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A projekt a humán erőforrás javítását, és az egészségügyben dolgozó munkatársak motivációjának fokozását tűzte ki célul.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke, a projekt szakmai vezetője a képzések kapcsán elmondta: a pályázatban 96 egészségügyi szakdolgozót, továbbá 25 szakorvost képeztek tovább, annak érdekében, hogy a hiányszakmának minősülő munkakörök aránya csökkenjen, és növekedjen az egészségügyi képesítéssel rendelkezők aránya. Elmondható tehát, hogy a projektben végzett továbbképzéseknek köszönhetően a Klinikai Központ humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult. A pályázat lehetőséget nyújtott a motivációra is: a magasabb képzettséget szerző szakdolgozók ösztöndíjat kaptak a képzés ideje alatt, valamint munkaidő kedvezményben is részesültek, a megfelelő felkészülés érdekében – hangsúlyozta az elnök.

A projekt során az egészségügyi és orvostan-hallgatóknak lehetőségük nyílt megismerni a betegellátás gyakorlati oldalát is. A megvalósítási időszak alatt a PTE Általános Orvostudományi Kar, valamint a PTE Egészségtudományi Kar hallgatói részt vehettek skill illetve szimulációs oktatásokon. Az utóbbi időben több európai uniós pályázat is támogatta a Skill laborok felszereltségének javítását, új eszközök beszerzését, így a Pécsi Tudományegyetemen működő egészségügyi szimulációs laboratórium is tovább fejlődött az elmúlt időszakban. Ennek köszönhetően immár a legmodernebb orvostechnológiai eszközökön tanulhatnak a leendő egészségügyi szakemberek Pécsett.

Szóljon hozzá!