ZETApress

hírportál

Gurulj a fákért!

Elektromos autózással fákra gyűjthetünk. Annyit tesz hozzá a GreenGo is, amennyit a userek összegyűjtenek – tudatta Varsányi Zsófi junior projekt manager, ComLab.

A novemberi 500 fa elültetése Budapesten csak a kezdet, az e-carsharing szolgáltató idén tovább folytatja törekvéseit a zöldebb jövőért. A Gurulj a fákért! Támogatói Programhoz már a felhasználók is csatlakozhatnak: a vezetéssel töltött perceik után plusz 1 forinttal járulhatnak hozzá az újabb ültetéshez, amit az GreenGo a végén saját költségére megdupláz.

Budapest első elektromos autómegosztója 4. születésnapja alkalmából a fővárosi közlekedésben részt vevő, nem elektromos közösségi autók CO2-kibocsátását szerette volna kompenzálni. A cél érdekében 2020 végén 500 fát ültettek el a 10 millió Fa Alapítvánnyal Budapesten. Idén ezt az eredményes megmozdulást közösségi adománygyűjtéssel folytatja tovább a GreenGo.

Az első etapunk sikeres volt: a novemberben elültetett félezer fa összesen 100 tonna szén-dioxidot képes megkötni 25 év alatt az alapítvány munkatársainak számítása szerint. Azonban mi nem szeretnénk itt megállni! – ismertette Michaletzky Bálint, a cég ügyvezető igazgatója. – Rendkívül összetartó és tevékeny -közösség alakult a GreenGo körül, ezért is gondoltunk arra, hogy idén a felhasználóinkkal együtt lépünk egyet előre a fenntarthatósági törekvéseinkben, és közösen teszünk azért, hogy tovább tisztítsuk a levegőnket – tette hozzá. Ezért jött létre a Gurulj a Fákért! program, melynek keretében az e-carsharing szolgáltató userei 2021. január 19-e és március 31-e között egyszerűen, a megtett kilométereikkel gyűjthetnek a következő elültetendő fákra.

A felhasználók a GreenGo mobilalkalmazásban (elérhető legfrissebb verzió esetén) a szerződéseknél vagy a bérlésük végén állíthatják be, hogy a levezetett percek után +1 forinttal hozzájárulnak az ültetéshez, így a fizetendő összeg percenként 1 forinttal lesz több. A greengózók támogatása mellett természetesen a cég is részt vállal a költségekből: minden felhasználói 1 forinthoz még 1 forintot adnak, így percenként végül 2 forint kerül a fákra szánt közös kasszába.

Tavasszal a beérkező összegből szintén a 10 millió Fa Alapítvány közreműködésével tervez fákat ültetni a vállalat. – A zöldövezetek mérete jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, azonban ahogy a klímavédelem előtérbe került, úgy a közvetlen környezetünkben is megjelentek a zöld infrastruktúrát fejlesztő projektek. Ebből szeretnénk mi is kivenni a részünket azzal, hogy minél több, még üresen tátongó fahelyre életet ültetünk – mondta Michaletzky.

Ahhoz, hogy áprilistól a lehető legtöbb greengós fával köszönthessük a tavaszt, arra kérik a felhasználókat, hogy látogassák meg a GreenGo weboldalát a faültetési program részleteiért, majd a mobilapplikáció segítségével guruljanak minél többet a fákért, a környezetünkért, a közös élményért!

A GreenGoról röviden

A GreenGo 2016. novemberben indult budapesti autómegosztó szolgáltatás, amely akkor és máig is az egyetlen, kizárólag elektromos flottával működő hálózat a fővárosban. A ma már 300 autóból álló flotta percalapon bérelhető, amelyet a felhasználók egy mobilapplikáción keresztül tudnak kényelmesen intézni. A mobilalkalmazásban a bérlők lefoglalhatják a nekik tetsző autót, választhatnak a töltöttségi szint alapján, ha nagyobb távolságra mennének. Az applikációban a korábbi bérlések visszaellenőrizhetők, így teljesen transzparens a felhasználás és a számlázás.

A Nemzeti Nép-egészségügyi Központ légszennyezettségi adatai alapján hiszik, hogy Budapest számára fontos, hogy minél gyorsabban és minél nagyobb mértékben terjedjen el az elektromos autózás. Ennek a leghatékonyabb eszköze ma a GreenGo szolgáltatása, amely már percenként 65 forinttól teszi lehetővé, hogy bárki élvezze a városbarát és kényelmes elektromos autózás előnyeit, szemben a több millió forintértékű egyéni befektetéssel, amit egy elektromos autó megvásárlása jelent.

A cég megtette az első lépést a külföldi piac felé: 2019 utolsó negyedévében elindította az itthonival szinte teljesen megegyező szolgáltatás tesztelését, majd 2020 februárjában elérhetővé is tette mindenki számára Prágában. A GreenGo számára fontos a szolgáltatásának folyamatos fejlesztése. Innovatív tevékenysége miatt 2019 szeptemberében Kiválósági díjat kapott a Fenntarthatósági Innováció kategóriájában a világ legnagyobb üzleti és technológiai rendezvényén, a San Franciscóban megrendezett Oracle OpenWorld 2019 konferencián.

Szóljon hozzá!