ZETApress

hírportál

Segítő FUTÁR

Hogyan birkóznak meg egy nagy balesettel a BKK forgalomirányítói? Megjelent a Nekem Budapest podcast 3. epizódja – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK Nekem Budapest című közlekedési podcastjának 3. adásában ezúttal az elmúlt tíz év egyik legnagyobb, fővárosi közlekedést támogató informatikai fejlesztéséről, a BKK FUTÁR-ról beszélget a társaság szóvivője, Borsi Dávid a budapesti forgalomirányító központban dolgozó kollégáival. A FUTÁR alapjaiban változtatta meg a fővárosi forgalomirányítást és utastájékoztatást: a 2014-ben átadott fejlesztéssel nemcsak jobban tervezhetővé és kényelmesebbé vált a közösségi közlekedés, de a FUTÁR hatalmas segítséget nyújt a zavarelhárításban és az utasok gyors tájékoztatásában is. A Nekem Budapest 3. adása már elérhető a BKK weboldalon és a főbb podcast platformokon is.

Budapesten naponta több mint egymillió utas vesz részt a közösségi közlekedésben, amely átlagosan 1500 közlekedési eszközt és elképesztően összetett szervezést igényel. A villamosok, troli- és autóbuszok, a metrószerelvények, valamint a HÉV-járatok megfigyelését, alkalomadtán a váratlan eseményekre való reagálást, a terelések és a pótlások megszervezését a BKK forgalomfelügyelet nevű szakterülete végzi. Nekik és a közlekedést érintő változásokról tájékoztatást adó BKK Info csapatának nyújt jelentős segítséget a néhány éve kiépített informatikai rendszer.

Az adásban Büki Dávid, a BKK menetirányító központ vezetője mesélt arról, hogy mekkora mérföldkőnek számított a FUTÁR bevezetése 2014 végén. Halász Péter, a BKK fődiszpécseri központ diszpécsere a járművek valós idejű követéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését és előnyeit, Varga Etele, a BKK Info közlekedési információs munkatársa pedig az utastájékoztatás napi feladatait és kihívásait osztotta meg a hallgatókkal. Elmesélték azt is, hogyan lesznek úrrá egy rendkívül forgalmas fővárosi csomópontban történő baleseten, és hogyan készülnek fel egy-egy előre látható szituációra, például egy teljes Budapest közlekedését megbénító felhőszakadásra.

Szóljon hozzá!