ZETApress

hírportál

Spórolós karácsony

Kevesebbet költöttünk 2020 karácsonyán a járványhelyzet miatt. A Sansin online kutatása szerint még mindig sokat pazarolunk: minden 5. magyar dobott ki élelmiszert az ünnepek alatt. A kutatás 2020. december 26-tól 2021. január 6-ig zajlott online (CAWI) módszerrel, a mintanagyság: 1378 fő.

A megkérdezettek 40%-a a járványhelyzet miatt kevesebbet költött karácsonyra 2020-ban, mint egy évvel korábban – derül ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet a magyarok karácsonyi szokásairól készített a Sansin, több mint 1300 fő megkérdezésével. A 2019-ben is elvégzett kutatás eredményeit összehasonlítva látható, hogy a legtöbben tízezer és 50 ezer forint között költenek ajándékokra. A karácsonyi pazarlás még mindig súlyos probléma: minden 5. megkérdezett dobott ki ételt az ünnepek alatt.

A legtöbb magyar tízezer és 25 ezer forint között vásárolt ajándékot 2020 karácsonyára. tízezer forint alatt csupán a válaszadók 17%-a úszta meg az ajándékvásárlást, 5% viszont százezernél is többet szánt a meglepetésekre – derül ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet a Sansin készített a karácsonyi szokásokról, több mint 1300 fő megkérdezésével.

A 2020 utolsó napjaiban készített felmérés szerint a megkérdezettek 40%-a a járványhelyzet miatt kevesebbet költött a 2020-as karácsonyra, mint az előzőre. További változás, hogy elővigyázatosságból sokaknál maradt el a nagyobb családi összejövetel.

A karácsonyi szokásokról szóló kutatást a Sansin már 2019-ben is elkészítette. A két esztendő adatait összehasonlítva kiderül, hogy csökkent azok száma, akik felesleges ajándékot kaptak – 21-ről 15%-ra , ám a karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma.

A válaszadók 23%-a nyilatkozott úgy, hogy dobott ki az ünnepek alatt olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, amelynek lejárt a szavatossága vagy csökkent az élvezeti értéke. Túlnyomó többségük 1 kilogramm alatti mennyiséget dobott ki. Ez az adat sajnos egyáltalán nem csökkent 2019-hez képest – tájékoztat Petkovits Gábor, a Sansin Globe Zrt. vezérigazgatója hozzátéve: a környezettudatos kampányok ellenére még mindig sokan használnak külön, az ajándékok csomagolására vásárolt papírt. A kitöltők 61%-a nyilatkozott úgy, hogy vett csomagolópapírt, a legtöbben 5 méternél kevesebbet. 10 méternél több anyagot csupán 4% használt el.

A környezettudatosság hívei között is van vita arról, hogy az élő- vagy a műfenyő terheli-e meg kevésbé bolygónkat. Ez látszik a karácsonyi szokásokban is: rendkívül szoros a verseny a két típus között. A válaszadók 54:46 arányban választották a műfenyőt – vagyis 2019-hez képest tovább nőtt a népszerűsége 2%-kal. Műfenyőjét a válaszadók 27%-a 5 évnél régebben vásárolta. Akad azonban olyan válaszoló is, aki 2020-ban már az otthon megmaradt kartonpapírból készítette el karácsonyfáját.

A Sansinról

A Sansin mosógélek, öblítők, mosogatószerek, kozmetikumok és baba termékek vegán, természetes és környezetbarát összetevőkből készülnek. A magyar márka növényi alapanyagú, biológiailag könnyen lebomló, környezet- és bőrkímélő termékei 100%-ban újrahasznosított csomagolásban érhetők el, és Magyarország mellett már Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Lengyelországban, Németországban, Svájcban és Olaszországban is kaphatók.

Szóljon hozzá!