ZETApress

hírportál

Átverés lehet a netes könnyű munka

A könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt az internetes bűnözők úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában. A G DATA arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be a könnyű pénzkeresés ígéretének! – figyelmeztet Petrányi-Széll Rita, PS:PRovocative PR-ügynökség.

Egy decemberben tartott összehangolt razzián az Europol munkatársai 26 országban 422 embert tartóztattak le, és összesen több mint négyezer pénzöszvért és pénzöszvér-menedzsert azonosítottak. A pénzügyi intézmények támogatásával megszervezett rendőrségi akció másik eredménye, hogy közel ötezer pénzmosási kezdeményezést is megakadályoztak, amelyek együttesen 33,5 millió eurós kárt okoztak volna. Az Europol december elején kiadott sajtóközleménye szerint egyébként ez a hatodik alkalom, hogy hasonló razziát tartottak.

Ki a pénzöszvér?

Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember, akit egy bűnöző hamis álláshirdetéssel vagy megtévesztéssel szervez be. A beszervezést végző csaló gyakran pénzügyi szakmában jártasnak állítja be magát, például virtuális pénzplatformok képviselőjének. A pénzöszvér feladata egyszerű: bankszámlájára pénzt fogad, általában nagy összegeket, majd ezeket tovább utalja, és nyilván mindezért jutalékot kap. Eközben viszont a bűnözők illegális tevékenységéből származó pénzt mossa tisztára, és maga is bűncselekményt követ el.

Egy kis romantikára vágynak

A pénzöszvéreket tipikusan közvetlenül e-mailben vagy közösségi oldalakon elhelyezett hamis álláshirdetésekkel keresik meg, és célzottan a pénzszűkében lévő diákokat vagy a semmit sem sejtő nyugdíjasokat célozzák meg. Azonban gyakori az is, hogy az úgynevezett romantikus csalás áldozatait veszik rá a pénzek mozgatására.

A romantikus csalás forgatókönyve szerint a bűnözők először egy hamis közösségi profilt hoznak létre, például egy megözvegyült, jó képű középkorú férfiét. Majd ennek nevében flörtölni kezdenek a közösségi oldalakon, és behálózzák a naiv, tipikusan idősebb célszemélyeket, akik érzelmileg is kötődnek hozzájuk. Az FBI becslése szerint a romantikus csalások áldozatainak csaknem egyharmadát használták pénzöszvérnek.

Sokan vállalnák a feladatot

Nagyon sokan könnyű pénzt és így lehetőséget látnak a dologban, és szívesen vállalnák ezt a munkakört – derül ki az ING Bank Romániában végzett felméréséből. A megkérdezettek 39%-a kész lenne pénzöszvérré válni, és akár hozzáférést adna másoknak bankszámlái és személyes adatai használatára.

Ne dőljünk be!

Mindezek kapcsán a G DATA arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be az olyan ajánlatoknak, amelyek könnyű pénzkereseti lehetőséget ígérnek azért cserébe, hogy pénzt fogadjunk a bankszámlánkon, majd azt más számlákra utaljuk tovább. Fontos a megbízható vírusvédelem használata is, mivel a vírusirtó szoftver képes kiszűrni az adathalász oldalakat és leveleket.

A G Datáról

A G Data már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben a cég alapítója, Kai Figge mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa, Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és 9 európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC?World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta. A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.

Szóljon hozzá!