ZETApress

hírportál

Hitelmoratórium nyárig

Fontos a családoknak Orbán mai bejelentése. Mégis mindenki számára marad a hitelmoratórium, kedvezményes hitelt kapnak a gyereket nevelő családok – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök ma a Facebookon. A Bank360 gyors-elemzésben értékeli a miniszterelnöki bejelentést.

Járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell – közölte Orbán Viktor miniszterelnök ma a Facebookon, ezzel indokolva, hogy a kormány módosítja a gazdaságvédelmi akciótervet. Orbán bejelentése alapján:

2021. július elsejéig marad a hitelmoratórium, tehát a korábbi bejelentéssel szemben nemcsak az egyes kiemelt társadalmi csoportokba tartozók kapják meg ezt a kedvezményt.

A gyermeket nevelő s váró családok számára kedvezményes, legfeljebb háromszázalékos THM-ű hitelt tesznek elérhetővé, melyet lakásfelújításra lehet költeni.

A járványügyi intézkedések hatásait mérsékelendő, a kormány elengedi a munkavállalók után fizetett járulékokat, valamint átvállalja a bérköltségek kétharmadát decemberre és januárra a vendéglátó és idegenforgalmi szektorban, továbbá a buszos magántársaságok esetében.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók által fizetett iparűzési adót a felére csökkentik.

Úgy látszik, tartogatott még meglepetést ez az év a hazai bankok számára, melyek gőzerővel készültek a csak néhány társadalmi csoport számára elérhető Moratórium 2-re, ehhez képest a miniszterelnök mai bejelentése szerint július 1-jéig mindenki maradhat a törlesztési moratórium hatálya alatt – közölte Veres Patrik, a Bank360 szakértője hozzátéve: Orbán másik bejelentése, mely szerint lakásfelújításra fordítható kedvezményes hitel válik elérhetővé a családok számára, egy már bejelentett lakásfelújítási támogatási csomagot egészít ki.

A kormány így próbálhatja orvosolni azt a helyzetet, hogy a kedvezményes hitel nélkül viszonylag magas, hatmillió forintos önerőre lett volna szükség a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez – mondta el az elemző.

A támogatást az állam ugyanis csak a felújítást követően fogja folyósítani, ráadásul – egyéb megkötések mellett – csak az összes költség felét, legfeljebb hárommillió forintot fedeznek a felújításra költött kiadásokból.

Bár sok még a nyitott kérdés a kedvezményes hitel körül, de az jelentős könnyebbséget jelenthet majd a családok számára. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján ugyanis jól látszik, hogy egy hatmillió forintos személyi kölcsön THM-e 10-13% körül mozog, így egy 3%-os hitel három-négyszer olcsóbb, mint egy piaci árazású.

A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

Szóljon hozzá!