ZETApress

hírportál

IDK2020 online konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata az idei évben 9. alkalommal rendezte meg november 27-28-án az Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia nevet viselő nemzetközi tudományos rendezvényt – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens.

A rendezvény során doktoranduszok és fiatal kutatók számára kívánunk minden évben lehetőséget és fórumot biztosítani kutatási eredményeik bemutatására, valamint szakmai együttműködések kialakítására – mondta el dr. Csiszár Beáta, a PTE Doktorandusz Önkormányzat tudományos alelnöke.

Rendezvényünknek minden évben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épülete ad otthont, mely előzetes terveink szerint a Közgazdaságtudományi Kar épületével együtt biztosították volna konferenciánk helyszínét. Azonban a bevezetett járványügyi intézkedésekhez igazodva, valamint résztvevőink egészségének és biztonságának védelme érdekében konferenciánkat az idei évben online formában, Microsoft Teamsen kialakított konferencia felületen keresztül bonyolítottuk le. Az említett karok képviseletében dr. Fábián Adrián dékán úr, dr. Schepp Zoltán dékán úr, valamint Závodi Bence, a Doktorandusz Önkormányzat elnöke köszöntötte a hallgatókat.

A megnyitót követően meghívott vendégünk dr. habil. Bálint Ágnes, a PTE Neveléstudományi Intézet Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszékének egyetemi docense: Journey around the learning brain című plenáris előadásából az eseményen részt vevő fiatal kutatók és doktoranduszok betekintést nyerhettek a tanulás és tanítás pszichológiájának világába, az aktuális módszereibe, legfrissebb eredményeibe, továbbá ezek alkalmazhatóságába.

Rendezvényünkre valamennyi tudományterületről érkeztek doktori képzésben részt vevő hallgatók, akik szóbeli előadás vagy e-poszter formájában mutathatták be kutatási eredményeiket angol, valamint magyar nyelven, szakértő közönség és szakmailag elismert szekcióelnökök előtt, a Microsoft Teamsben kialakított konferencia felületen. Összesen 463 fő regisztrált az eseményre az ország különböző pontjairól, és a regisztrálók közel harmada külföldi résztvevő volt. A 34 különböző tudományterületet felölelő szekcióban összesen 270 előadás hangzott el a kétnapos rendezvény során.

A 61 beérkezett e-poszter vetítése négy szekcióban zajlott, melynek során a résztvevők virtuális poszterséta keretei között kaptak lehetőséget kutatási témájuk rövid, néhány perces bemutatására. A konferenciát megelőző héten a résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni az online konferencia felületet, melyre két próbanap állt rendelkezésükre. A próbanapok során az előadók zöme megjelent, így a konferencia programja jelentősebb technikai problémától mentesen kerülhetett lebonyolításra. Az elfogadásra került absztraktokból egy közel 400 oldalas ISBN számmal ellátott absztrakt-kötet került szerkesztésre és publikálásra. A konferencia végleges absztrakt-kötete a korábbi évek kiadványai mellett idekattintva lesz hamarosan elérhető.

Ezúton szeretnénk megköszönni valamennyi aktív résztvevő, előadó, szekcióelnök, moderátor kitűnő munkáját, akiknek hála az idei rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan magas színvonalon valósulhatott meg online formában is. Az említett létszámok tekintetében van szerencsénk kijelenteni, hogy a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata az ország egyik legnagyobb online doktorandusz konferenciáját valósította meg sikeresen. Jövő évben szintén megrendezzük az immáron X. Jubileumi Interdiszciplináris Doktorandusz Konferenciát, reményeink szerint már személyes találkozás mellett.

Szóljon hozzá!