ZETApress

hírportál

Költözz haza!

Kerekasztal-beszélgetéssel mutatkozott tegnap be a Compass Plus Munkaerőpiaci Elemző és Ismeretterjesztő Alapítvány: szervezésükben került megrendezésre a Reboot Itthon! – Ezért érdemes hazaköltözni Magyarországra nevű online kerekasztal-beszélgetés.

Az esemény a most indult alapítvány első saját rendezvénye. A kerekasztal-beszélgetés célja volt több szemszögből bemutatni az alapítvány tevékenységéhez kapcsolódó legfontosabb témákat – külföldről visszatérőként milyen lehetőségeink vannak a magyar munkaerő-piacon, és milyen támogatások segíthetnek minket a hazatérésben.

Pelle Dávid, a Compass Plus alapítója felvezetéseként mesélt az alapítvány megszületéséről. – Nem titok, hogy egy nagy álom vált valóra azzal, hogy társadalmi felelősségvállalásunk fényében útjára indulhatott az Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, ami közel 20 év személyzeti tanácsadó, toborzás, kiválasztási, szervezetfejlesztési tapasztalatait kívánja közkinccsé tenni és megosztani minden érdeklődővel, bemutatva a folyamatosan változó hazai és nemzetközi munkaerő-piacot – mondta.

A beszélgetésen a munkavállalói és munkáltatói oldal is képviseltette magát. Résztvevőként beszélt hazai és nemzetközi, munkáltató oldalon szerzett tapasztalatairól, valamint a British Telecommunications és az átalakult Üzleti Szolgáltató Központok nyújtotta hozzáadott értéket képviselő lehetőségekről Szabó Zoltán, a BT magyarországi vezetője. A külföldről hazatérő munkavállalók a Bitrise toborzójának, Drótár Péternek a segítségével ismerhették meg jobban, milyen készségekkel és szaktudással érvényesülhetnek leginkább a hazatérő munkavállalók. Nagy Sándor, az MPS Business Unit Managere hat éven keresztül dolgozott Angliában, amikor a hazaköltözés mellett döntött – az ezzel kapcsolatos élményeit és tapasztalatait osztotta meg a nézőkkel.

Zeitler Ádám, a Milestone Institute egyik alapítója is megszólalt. A tehetséggondozással foglalkozó szervezet több ezer hazai diáknak segített abban, hogy a világ 100 legjobb egyetemén tanuljanak, majd hazatérve Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Kocsy Klaudia képviselte a hazatérés előtt állókat, aki jelenleg Angliában élő molekuláris biológusként végez PhD kutatást a Sheffieldi Egyetemen. Hazatérését jövőre tervezi.

A beszélgetés három fő témát járt részletesen körbe. Megismerhettük, milyen kedvező változások mentek végbe az elmúlt évek során a hazai munkaerő-piacon, amire a külföldön élő magyaroknak kevés rálátása lehet. Ezt követően a résztvevők a saját tapasztalataikat vitatták meg – mi várta őket itthon, amikor hazatértek. Végezetül pedig a hazatérés melletti legfőbb érveket ismerhették meg a nézők. A program-sorozat folytatása december 9-én szerdán érkezik. Az online előadás során praktikus információkkal ismerkedhetnek meg a hazaköltözni vágyók – tudatta Magyar Kata.

Szóljon hozzá!