ZETApress

hírportál

E-Hód 2020 eredmények

A járvány alatt rekordszámú versenyző vett részt Magyarország legnagyobb informatikai versenyén. Az online zajló e-Hód versenyre tanáraik nevezhettek be hazai általános- és középiskolás diákokat, akiknek informatikai gondolkodást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk – tudatta Straub Ádám.

Idén 249 iskola több mint 29 ezer diákja csatlakozott a megmérettetéshez. Az e-Hódot a BEBRAS (nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny) részeként tíz éve rendezi meg Magyarországon a Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával közösen. A járványhelyzetre való tekintettel a verseny szervezői idén lehetővé tették azt is, hogy a tanáraik által benevezett gyerekek ne csak az iskolából, hanem otthonról is megválaszolhassák a feladatokat.

Idén még a járványhelyzet ellenére is a tavalyinál több, összesen 249 iskola 29.341 diákja vett részt az e-Hódon. Tavaly 202 hazai iskola 27.702 diákja mérte össze tudását. Idén először – külön kategóriában – tanárok is megmérethették magukat a versenyen, közel százan vállalkoztak a feladatra.

Mivel az e-Hódon nem klasszikus programozási feladatok vártak a versenyzőkre, ezért ilyen jellegű előképzettségre sem volt szükség, a megoldás strukturált és logikus gondolkodást igényelt. Az e-Hódon öt korcsoportba osztva vehettek részt diákok negyediktől tizenkettedik osztályig, egy-egy iskolai tanóra keretében, akár digitális oktatás keretében, otthonaikból is.

A megmérettetés szervezése és lebonyolítása nagy munka, de a lelkes tanárok nélkül lehetetlen. Örömmel tölt el minket, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a versenyen és hogy sok pozitív visszajelzést kapunk, amelyek megerősítenek minket abban, hogy szükség van ilyen jellegű, érdekes és motiváló feladatokat felvonultató kezdeményezésekre – mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE Informatika Karának tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, a verseny főszervezője.

Örömünkre szolgál, hogy a járványhelyzet közepette is le tudtuk bonyolítani az e-Hódot, sőt, online jellegéből adódóan a verseny még támogatni is tudta a hazai tanárok munkáját, hiszen egy teljes tanórára elegendő feladványt kellett megoldania az ezen induló gyerekeknek – jegyezte meg dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

A 2020-as e-Hód szakmai támogatója a 4iG, amely többek közt a Senior korcsoport legjobban szereplő diákja számára ajánlott fel ösztöndíjat. A versenynek ugyanakkor bármely résztvevő a nyertese lehet, ha képes hibátlanul megoldani a feladatokat. A kihívást hiba nélkül teljesítő diákokat a szervezők egy személyes döntőre invitálják 2021 első felében. A pontos időpontról majd a járványhelyzet függvényében döntenek. Ezen az eseményen további extra feladatok várják őket, amelyek megoldásáért különböző jutalmak várnak rájuk.

A Neumann Társaság

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek és a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Szóljon hozzá!