ZETApress

hírportál

Nagyvárosi ingatlanok

Mire számíthatunk, ha Magyarország öt legnépesebb városában szeretnénk ingatlant vásárolni? – Elmondhatjuk, hogy idén már számos változás végbement a hazai ingatlanpiacon, hiszen a járványhelyzet ennek a gazdasági szektornak sem kedvezett.

Emiatt 2020-ban az áprilisi-májusi hónapokat az ingatlanpiaci tranzakciószámok csökkenése és a kiváró magatartás jellemezte leginkább. A nyár elején kezdett újraéledni az ingatlanpiac is, viszont a járvány második hullámában, az év hátralévő részében még akár váratlan fordulatokat is tapasztalhatunk majd. Viszont az ingatlanbefektetések népszerűségét úgy néz ki, manapság még a magas négyzetméter árak és a világjárvány sem tudja teljes mértékben lecsökkenteni.

Az Ingatlannet.hu cikkében Magyarország öt legnépesebb településének tekintetében fogjuk megvizsgálni az ingatlanárakat, hogy megtudjuk mire számíthatnak azok, akik mostanság szeretnének maguknak új lakást vásárolni, vagy akár ingatlanba fektetni.

Hazánkban a nagyvárosok ingatlanárai között is nagy a differencia

Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból azonnal látható, hogy, aki az öt legnépesebb város – csökkenő sorrendben: Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged – területén szeretne élni, annak az ingatlanvásárlás nem fogja megkímélni a pénztárcáját.

Minden bizonnyal a legdrágább címet a főváros kapja, emellett a legnépesebb és a legnagyobb településről is beszélhetünk, így érthető okokból Budapest viszi a prímet. Aki manapság itt szeretne ingatlant vásárolni az igencsak magas kiadásra számíthat. A legdrágábban téglalakást vásárolhatunk, méghozzá 830 ezer Ft/m2-es áron, ha a jobb átláthatóság kedvéért egy 60 m2-es alapterületű lakást veszünk példaként, akkor ilyen átlagárak mellett akár 50 millió forintot is elkérhetnek a tulajdonosok. Budapesten nem adják olcsón a családi házakat és a panellakásokat sem, azokért átlagosan 550-570 ezer forintot is fizethetünk négyzetméterenként.

A fővárossal szemben az öt város közül a legolcsóbbnak minden ingatlantípus tekintetében Miskolc bizonyult az elmúlt hónapban. Ott ugyanis a panellakások és a családi házak átlagos árfekvése négyzetméterenként 232-260 ezer forint között mozgott. A budapesti árakhoz képest a téglalakásokat is sokkal alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg, méghozzá 374 ezer Ft/m2-ért. Így Miskolc területén egy budapesti téglalakás árából akár kettő lakást is vehetnénk.

Az ország második legnépesebb városában Miskolchoz képest még jóval drágábban kínálják az eladó ingatlanokat. Debrecenben ugyanis a téglalakások átlagosan 560 ezer, a panellakásokat 446 ezer, a családi házakat pedig 384 ezer Ft/m2-es áron kínálják a vevők számára. Ha maradunk a 60 m2-es téglalakás példájánál, akkor itt Miskolchoz képest körülbelül 11 millió forinttal drágábban a fővároshoz viszonyítva viszont 16 millió forinttal olcsóbban is megvásárolható egy hasonló paraméterekkel rendelkező lakást.

A lakosság számának tekintetében ugyan Szeged zárja a sort, azonban az árak tabelláján stabilan a középmezőnyben helyezkedik el. Ott ugyanis tégla- és panellakást 362-462 ezer, házakat 370 ezer forintos négyzetméter áron is találhatunk. A példánál maradva, itt egy 60 négyzetméteres tégla építésű lakást körülbelül 27 millió forintért vásárolhatunk meg.

Pécsett az átlagárak a lakások tekintetében 320-450 ezer Ft/m2-re tehetőek. Családi házat is viszonylag olcsón vásárolhatunk Budapesthez, Debrecenhez és Szegedhez képest, azok átlagára ugyanis 280 ezer forint négyzetméterenként.

Egyre nagyobb a vidéki ingatlanok népszerűsége

Friss elemzések szerint a budapesti családok vagy éppen családot tervezők idén szívesebben költöznek főleg az agglomerációban. 2020-ban pedig a vidéki nagyobb városok lakói jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont. Ott általában a város 20 kilométeres körzetében fekvő települések a legnépszerűbbek. A fiatalabb vásárlók elsősorban a gyermekek jobb életkörülményei miatt szívesen cserélik a városi paneleket kertes házra.

Szóljon hozzá!