ZETApress

hírportál

Szülinapi faültetés

Ötszáz fa elültetésével ünnepli 4. születésnapját a GreenGo. Az e-carsharing szolgáltató Pokorny Liával és a tízmillió Fa Alapítvánnyal zöldíti Budapestet – tudatta Molnár Ágnes senior project manager, ComLab Communication Laboratory.

Ünnepel Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója, a GreenGo: 4. szülinapjuk alkalmából 500 fa elültetésével zöldítik a várost. A szám nem véletlen: a budapesti közlekedésben részt vevő, nagyjából 500 darab nem elektromos hajtású közösségi autó CO2-kibocsátását szeretnék kompenzálni. Az akcióhoz a 10 millió Fa Alapítvány és nagykövetük, az elkötelezett természetvédő, Pokorny Lia színésznő is csatlakozott.

2016 novemberében 45 autóval indult el a GreenGo, Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója. – Az eltelt négy évben flottánk 300 villanyautóra bővült, nőtt a területi lefedettség – többek között a Liszt Ferenc Repülőtérre is el lehet jutni a GreenGokkal. Bevezettük a kulcs nélküli indítást, idén pedig Prágában is elindítottuk a szolgáltatást 200 autóval. Van mit ünnepelni, a születésnapunk középpontjában pedig a zöldítés áll – mondta el Michaletzky Bálint, a GreenGo ügyvezető igazgatója kiemelve: az 500 elültetett fával az a céljuk, hogy a budapesti közlekedésben részt vevő, nagyjából 500 darab nem elektromos hajtású közösségi autók CO2-kibocsátását kompenzálják, karbonlábnyomukat a lehetőségekhez mérten csökkentsék. – A GreenGo indulásakor olyan autókat választottunk, amelyeknek már a gyártáskor keletkező szén-dioxid kibocsátása is nagyon alacsony. A köztéri töltőinkről zöld áramot lehet tankolni a GreenGokba, a kocsik rendszeres mosása, de még az irodánk kialakítása során is környezetvédelmi szempontok vezérelnek minket – tette hozzá Michaletzky Bálint.

Az autómegosztó a 10 millió Fa Alapítvánnyal összefogva idén 500 fát ültet el a város különböző pontjain. Most a IX. kerületi Közraktár utca kapta meg az első négy új fát, emellett Budapest több kerületében zajlik majd a zöldítés.

Pokorny Lia színésznő, a 10 millió Fa Alapítvány nagyköveteként örömmel állt a születésnapi akció mellé. – Pár éve úrrá lett rajtam a klímaszorongás, pedig régóta odafigyelek a környezetemre. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, kevesebb vizet és áramot használok, mint korábban, kevesebb húst eszem, az ételeket a piacról szerzem be. Kerülöm az egyszer-használatos zacskókat, próbálok nem pazarolni. Hiszem, hogy az apró lépések is sokat segítenek Földünk megóvásában. Az áttörést és a szorongás végét mégis az alapítvány hozta el: közösségként, összefogással nagy eredményeket tudunk elérni – mondta el Pokorny Lia.

A városban elültetett fák lombkoronáinak óriási a jelentősége: amellett, hogy oxigént termelnek, szerepet játszanak a légkörben keringő szén-dioxid feldolgozásában, lekötik, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj, a rázkódások és a rezgések hatásai ellen is, ezzel védik a környező lakóépületeket. Egy forgalmas utcát szegélyező platánsor lenyűgöző látványa jelentősen hozzá tud járulni mentális egészségünkhöz. A GreenGo-val közösen 500 fát ültetünk el, ami számításaink szerint 25 éves periódusban összesen 100 tonna szén-dioxidot képes megkötni – ennyit egy átlagos benzines autó 500 ezer km megtétele alatt bocsát ki. Ez nagyjából annyit jelent, mintha tizenkétszer megkerülnénk a Földet – mondta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója.

A faültetési akció nem áll meg: a GreenGo az alapítvánnyal további együttműködést tervez. Újdonságokkal is készülnek, illetve a COVID-19 járvány miatt év végéig meghosszabbítják az ingyenes regisztrációt és a felhasználóknak járó 30 bónuszperc ajánlatukat.

Mi is az a GreenGo?

A GreenGo 2016. novemberben indult budapesti autómegosztó szolgáltatás, amely akkor és máig is az egyetlen, kizárólag elektromos flottával működő hálózat a fővárosban. A ma már 300 autóból álló flotta percalapon bérelhető, amelyet a felhasználók egy mobilapplikáción keresztül tudnak kényelmesen intézni a bérlést a felhasználók egy mobilapplikáción keresztül tudják kényelmesen intézni. A mobil alkalmazásban a bérlők lefoglalhatják a nekik tetsző autót, választhatnak a töltöttségi szint alapján, ha nagyobb távolságra mennének és folyamatosan nyomon követhetik az eltelt időt. Az applikációban a korábbi bérlések visszaellenőrizhetők, így teljesen transzparens a felhasználás és a számlázás.

A Nemzeti Nép-egészségügyi Központ légszennyezettségi adatai alapján hisszük, hogy Budapest számára fontos, hogy minél gyorsabban és minél nagyobb mértékben terjedjen el az elektromos autózás. Ennek a leghatékonyabb eszköze ma a GreenGo szolgáltatása, amely már percenként 65 forinttól teszi lehetővé, hogy bárki élvezze a városbarát és kényelmes elektromos autózás előnyeit, szemben a több millió forintértékű egyéni befektetéssel, amit egy elektromos autó megvásárlása jelent.

A cég megtette az első lépést a külföldi piac felé: 2019 utolsó negyedévében elindította az itthonival szinte teljesen megegyező szolgáltatás tesztelését, majd 2020 februárjában elérhetővé is tette a használatot Prágában. A GreenGo számára fontos a szolgáltatásának folyamatos fejlesztése. Innovatív tevékenysége miatt 2019 szeptemberében Kiválósági-díjat kapott a Fenntarthatósági Innováció kategóriájában a világ legnagyobb üzleti és technológiai rendezvényén, a San Francisco-i Oracle OpenWorld 2019 konferencián.

Szóljon hozzá!