ZETApress

hírportál

Folytak a kilakoltatások

Nő a koronavírussal fertőzöttek száma, és nő a kilakoltatott embereké is. November 15-től kilakoltatási moratórium van, addig azonban gőzerővel folytak a kilakoltatások – tudatta Szatmári Andrea, Utcajogász Egyesület.

A kilakoltatási moratóriumot a végrehajtási törvény szabályozza, célja, hogy a téli hidegben ne kerülhessenek emberek utcára. A moratórium alatt egyéb végrehajtási cselekmények folyhatnak, tehát a tartozásokat be lehet hajtani, árveréseket ki lehet tűzni, csak magára a lakás kiürítésére nem kerülhet sor.

A koronavírus járvány első hulláma alatt a kormány rendkívüli kilakoltatási moratóriumot rendelt el a veszélyhelyzet idejére. Ez a gyakorlatban a téli moratórium meghosszabbításaként jelentkezett. A veszélyhelyzet végétől számított 15. naptól azonban az elhalasztott kilakoltatások folytatódtak, annak ellenére, hogy a vírussal fertőzöttek száma sokszorosa a tavaszinak.

Az Utcajogászhoz érkezett szeptember-októberi megkeresések 7%-a sürgős kilakoltatási ügy volt, az ügyek további 25%-a egyéb lakhatással kapcsolatos kérdés, jellemzően bérleti szerződésekkel kapcsolatos jogi problémák. Ügyeink harmada szeptember-októberben így lakhatási problémákhoz kötődött, és ezen belül feltűnően magas volt a rövid időn belül esedékes kilakoltatások száma. Fontos változásként tapasztaltuk, hogy a kilakoltatások már a középosztályt is érintik, az elmúlt három héten két közszolgálatot végző embert fenyegetett a lakhatásuk elvesztése.

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem hosszabbította meg a rendkívüli kilakoltatási moratóriumot, hiszen a fenti adatokból is látszik, hogy a járvány gazdasági következményei folyamatosan érik utol az embereket. Akik tavasszal még ki tudták húzni valahogy, lehet, hogy pont mostanra élték fel tartalékaikat. A végrehajtók pedig maximálisan kihasználták a két moratórium között rendelkezésükre álló rövid időt. A járvány első hullámánál jóval magasabb esetszám mellett különösen indokolt lett volna gondoskodni arról, hogy senki ne kerülhessen az utcára, ahol – vagy a rendelkezésre álló tömegszállásokon – fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek és annak is, hogy maga is több embert megfertőz.

Szóljon hozzá!