ZETApress

hírportál

Novemberi e-Hód

Már lehet regisztrálni Magyarország legnagyobb informatikai versenyére. A jubileumi e-Hód 2020-on hazai általános- és középiskolás diákok indulhatnak: az interneten zajló versenyen a gyerekeknek a programozáshoz hasonló és informatikai készségeket igénylő feladatokat kell megoldaniuk egy rendhagyó informatika tanóra keretében – tudatta Straub Ádám.

Tavaly több mint 27 ezer diák vett részt a megmérettetésen, amelynek célja, hogy megmutassa az informatika sokszínűségét és eloszlassa az azzal kapcsolatos negatív előítéleteket. Az e-Hódot a BEBRAS részeként tíz éve rendezi meg Magyarországon a Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával közösen. A BEBRAS-kezdeményezés célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az informatika iránt, feloldja esetleges negatív előítéleteiket és megmutassa a szakmában lévő lehetőségeket.

Tavaly világszerte közel 2,8 millió diák vett részt a versenyen, itthon pedig 202 magyarországi iskola 27.702 diákja vett részt a feladatok megoldásában az interneten keresztül. Mivel az e-Hódon nem klasszikus programozási feladatokat kell megoldania a versenyzőknek, ezért ilyen jellegű előképzettségre nincs szükség. A rövid, gyorsan megérthető és megoldható feladatokat úgy dolgozzák ki, hogy azok megoldása a programozáshoz hasonló készségeket – strukturált és logikus gondolkodást igényel.

Az e-hódos feladatok mind érdekes problémákat mutatnak be, elgondolkodtatóak. Megoldásuk során a humán és reál érdeklődésű diákok is a későbbiekben jól használható tapasztalatokat szerezhetnek – mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, a verseny fő-szervezője. A 2020-as e-Hód szakmai támogatója a 4iG, amely a Senior korcsoport legjobban szereplő diákja számára ösztöndíjat ajánlott fel.

Az e-Hódon öt korcsoportba osztva vehetnek részt diákok negyediktől 12. osztályig egy-egy iskolai tanóra keretében. A részvétel mindenki számára ingyenes. A 2020-as e-Hódra a verseny honlapján keresztül tanáraik regisztrálhatják a hazai osztályokat, diákokat. Az e-Hódra jelentkezőknek idén 2020. november 09-én 07 óra és november 20-án 18 óra között hétköznapokon lesz módja részt venni a megmérettetésen a saját iskolájukban, egy-egy rendhagyó informatikai tanóra, vagy szakköri foglalkozás keretében.

Az e-Hódnak bármely résztvevő a nyertese lehet, ha képes hibátlanul megoldani a feladatokat. A kihívást hiba nélkül teljesítő diákokat a szervezők egy személyes döntőre invitálják 2021 első felében, a pontos időpontról majd a járványhelyzet függvényében döntenek. Ezen az eseményen további extra feladatok várják őket, amelyek megoldásáért különböző jutalmakat nyerhetnek.

A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta fő-szervezője a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek és a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Szóljon hozzá!