ZETApress

hírportál

Mozdonyvezetői álommunkán

A korábbi évek pozitív tapasztalatai alapján a MÁV idén is csatlakozott a Neked MUNKA Nekem ÁLOM! Programhoz. A ma déli pesti eseményen a mozdonyvezetői szakma iránt érdeklődő jelentkező a MÁV-START emeletes motorvonata, a KISS vezetőállásán ismerkedhetett a munkakörrel álommunkásként.

A program egy olyan egyedi kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek és munkáltatók kötetlen találkozására. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! napon a fogyatékkal élő résztvevők együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben, és testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. A MÁV-START idén három helyszínen: Kecskeméten, Pápán és Budapesten segítette egy-egy jelentkező álmának beteljesülését.

Kecskeméten igazi dízel-élményben volt része a programban résztvevő Lászlónak, aki fiatalkorában dízelmozdony-szerelőnek tanult. A kecskeméti fűtőház munkatársaival először a Baja és Kecskemét között közlekedő InterRegio Uzsgyiját ismerhette meg. A külső és belső bemutatás után indult útnak a motorvonat – természetesen szabályozott keretek között – jelzőtől jelzőig, ahol vendégük megtapasztalhatta, milyen érzés az, amikor a gyors-fék fogja meg a vonatot. Ezt követően a Kecskemét-Lajosmizse között közlekedő Bz motorvonat volt soron: a teljes beindítási fázis és a vezetőállás bemutatása után, a cseh motorvonatot is mozgás közben mutatták be a kollégák.

A második álommegvalósítás Pápán történt, egy látássérült hölgy kívánságát teljesítették, aki szintén a mozdonyvezetői szakma iránt érdeklődött. Elvirának a munkatársak az állomáson tartózkodó Bz motorvonatot mutatták be az utastér alatt megbúvó motoroktól, a Teloc-szalagon keresztül, a vezetőállás minden részletéig.

A mai fővárosi esemény a Nyugati pályaudvar Királyi várójában kezdődött, ahol a mozdonyvezetői szakma iránt érdeklődő Bence a humán szervezet munkatársaival beszélgethetett a munkakör feltételeiről, majd a MÁV-START emeletes motorvonata, a KISS vezetőállására nyerhetett belépést, ahova Kerékgyártó József vezérigazgató is elkísérte. Bence Kőbánya-Kispest állomásig a vezetőálláson figyelhette a mozdonyvezető munkáját.

A MÁV-csoport 43 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat, ennek lehetőségét a jövőben is fenn kívánja tartani, amennyiben azt a pozíció jellege, illetve a munkakörnyezet lehetővé teszi – tudatta a fotóinkat készítő MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

Szóljon hozzá!