ZETApress

hírportál

Újabb CAF-kák Budafokon

Négy új CAF-villamos áll forgalomba Budapesten. Az alacsony-padlós, 56 méteres szerelvények mától közlekednek az 1-es villamos vonalán – tudtuk meg reggel Borsi Dávid, a BKK kommunikációs igazgatója moderálásával a Budafoki Kocsiszínben. Fotóink a saját felvételeim.

Karácsony Gergely főpolgármester a villamosok átadásán elmondta: a főváros új vezetése azt az elvet követi, hogy minden, ami jó volt az előző ciklus politikájában, azt viszik tovább, és amin szükséges, azon változtatnak. Az elmúlt években elindult intenzív járműpark fejlesztés nagyon sokat javított a budapesti közösségi közlekedés színvonalán.

A főpolgármester közölte, a különböző műszaki kérdések megnyugtató lezárása után át tudják adni a négy villamost. Ezt követően, az elkövetkező hetekben több mint húsz ehhez hasonló jármű áll majd forgalomba – közölte hangsúlyozva: a villamosokat Európai uniós támogatásból szerezte be a főváros, és nagyjából ötven újabb villamos és troli beszerzéséről még a tavalyi önkormányzati választások előtt döntött a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Szólt arról is, hogy bár a főváros anyagi helyzete rendkívül feszített, de azon dolgoznak, hogy ez ne érintse a villamos-hálózat fejlesztéseit!

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a kötött-pályás közlekedésnek kiemelkedő szerepe van egy város klímavédelmében. A CAF-villamosok emellett az utazás kényelmét és biztonságát is növelik – tette hozzá.

Fendrik László, a BKK Zrt. megbízott vezérigazgatója elmondta: az átadott CAF-villamosok 345 utas szállítására alkalmasak, és 81 ülőhellyel rendelkeznek. Budapesten van még további hét villamos, ezek közül egy ötödik hosszú, a többi hat rövid. Az utóbbiakat az 50-es és 56-os villamos vonalán tervezik majd forgalomba állítani. Ez várhatóan csak jövő év őszén történhet majd meg, hiszen addig lezajlik a vonal infrastrukturális fejlesztése – közölte hozzátéve: addig a 3-as vonalon és a budai fonódon közlekednek majd.

Várnak további 15 villamost, amelyek leszállítását jövő áprilisig vállalta a CAF. Az elmúlt hetekben a CAF-villamosok kapcsán felmerült kérdésekkel kapcsolatban elmondta: igaztalanok voltak azok az állítások, melyek szerint Budapesten áll 11 villamos, és ezeket nem veszik át. A BKK-nak és a BKV-nek közösen komoly műszaki eljárássorozaton kell végigvezetnie a villamosokat, mielőtt át tudja venni. Ez zajlott, és ebben nem volt késlekedés – jelentette ki a megbízott BKK-vezér.

A most átadott négy CAF-villamos közül háromnak az alvázfestése nem volt rendben. Ezeket végül sikerült Budapesten a nyáron javítani. Az úgynevezett alkonykapcsolót is javítania kellett a CAF-nak, amely ezt szoftvermódosítással oldotta meg. A fékrendszer kérdéséről szólva leszögezte: a fékrendszer megfelelően működik, hatósági távon belül megáll. Ugyanakkor a BKK és a BKV közös véleménye az volt, hogy a fékrendszer működése nem volt összhangban a típusengedélyben foglaltakkal. Ennek rendezését kérték a CAF-tól, a spanyol cégtől október elsején megkapták azt a jognyilatkozatot, amely lehetővé tette a villamosok október 6-i átvételét.

A BKK nem késlekedett és nem próbálta meg bármilyen okból kifolyólag ezeknek a villamosoknak az átvételét elhúzni, egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy ezeket korábban felelősségteljesen átvegyük – fogalmazott Fendrik László hozzátéve: a további hét, Budapesten lévő villamosok már teljesítették a futáspróbákat, viszont hatósági engedéllyel még nem rendelkeznek.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a BKV telephelyéről nem megy ki olyan jármű, amely ne lenne biztonságos. Az új, alacsony-padlós, korszerű villamosok körülbelül 15%-át teszik ki a fővárosi villamosoknak. A férőhely-kilométer kimutatásban ez az arány 40%. A nem alacsony-padlós villamosok átlagéletkora 40 év körül. A BKV-vezér elmondta még, hogy a kocsiszín 1899-től 1963-ig HÉV-remízként szolgált. A vonatok helyére költöztek a villamosok, s 2018-ban a telepet teljesen felújították.

Szóljon hozzá!