ZETApress

hírportál

Felesleges jegyváltók

A BKK módosította a jegyautomaták szoftverét: már nem vásárolható a féléve leállt 100E repülőtéri járatra és a dunai hajókra érvényes termék – tudatta a BKK Kommunikáció.

A Budapesti Közlekedési Központ számos lépést tett annak érdekében, hogy megelőzze a repülőtéri járatra való jegyvásárlást. Ennek legfontosabb részeként módosíttatta az automaták szoftverét, amelyből már nem vásárolható meg a repülőtéri járatra szóló termék. Emellett a Mobiljegy applikációban is megszűnt a jegy értékesítése. A hajókra szóló jegyek inaktiválása jövő héten történhet meg. A közlekedésszervező társaság elismeri a felelősségét, és ismételten köszöni a Közlekedő Tömeg észrevételét. A fel nem használt repülőtéri vonaljegyek eladásából származó bevételt jótékony célra fordítja, illetve díjmentesen visszatéríti az ügyfelei részére.

A koronavírus-járvány miatt 2020. április elsején leállt a 100E reptéri busz közlekedése. Erről a BKK még tavasszal tájékoztatta az utasokat. Mivel a leállást eredetileg csak rövid időre tervezték, ezért továbbra is lehetett elővételben jegyet váltani a járatra. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében:

Április elsejétől a BKK pénztáraiban és ügyfél-központjaiban kiemelt figyelmet fordítottak azokra az ügyfelekre, akik repülőtéri vonaljegyet kívántak vásárolni. Az ilyen érdeklődőkkel közölték, hogy bár elővételben megvásárolható a jegy, azonban a járat bizonytalan ideig nem közlekedik.

Július közepe óta a fel nem használt jegy teljes vételárát visszatérítik a BKK ügyfél-központjaiban, kezelési költség nélkül.

A mobilapplikációban vásárolt repülőtéri vonaljegyet szintén vissza lehet váltani. Ilyenkor jóváírják az összeget az ügyfél belső egyenlegén, ami a későbbiekben felhasználható egy másik termék vásárlására.

Ha valaki nem kíván a visszaváltásával foglalkozni, akkor a jegyet felhasználhatja egy későbbi utazása során.

Kijavította a hibákat a BKK

Az eddigi intézkedések ellenére az elmúlt fél évben több, mint 15 ezren vásároltak repülőtéri vonaljegyet. A repülőtéri járatok mellett, a pandémia miatt el nem indított BKK hajókra vonatkozó termékek is kaphatók voltak az elmúlt hónapokban az automatákból. Ezek a jegytípusok egyébiránt a hajókat érintő, rendszeres téli üzemszüneti időszakban is elérhetők. Az áprilistól szeptember végéig tartó szezonban összesen 78 felnőtt és 37 gyermek jegyet adott el a társaság 46.948 forint értékben. A további felesleges vásárlások megelőzése érdekében a BKK számos lépést tett:

a Mobiljegy applikációból azonnal, már a Közlekedő Tömeg Egyesült figyelemfelhívásakor törölte a repülőtéri vonaljegyet;

a szolgáltató segítségével módosította az automaták szoftverét, így már nem érhető el a repülőtéri vonaljegy a gépekben;

a hajókra váltható jegyet várhatóan jövő héten inaktiválják az automatákban;

a következő időszakban jelentősen nő a 100E járat közlekedésével kapcsolatos tájékoztatók száma;

ma már nemcsak a kiemelt helyszíneken, hanem az összes jegyautomata képernyőjén megjelenik a repülőtéri járat leállításáról szóló információ;

a fel nem használt repülőtéri és hajó vonaljegyek árát továbbra is díjmentesen visszatérítik a BKK ügyfél-központjaiban;

a külföldi állampolgárok is visszaválthatják a feleslegesen megvásárolt jegyet, anélkül hogy Magyarországra utaznának. Elég, ha online módon igazolják a vásárlást a BKK ügyfél-szolgálatának előírásai alapján.

A BKK vállalja a felelősséget

A BKK eltökélt célja, hogy közszolgáltatóként nyitott, transzparens módon működjön. Éppen ezért ismételten köszöni, hogy a Közlekedő Tömeg Egyesület felhívta a figyelmet a 100E járattal és a hajókkal kapcsolatos hibára. Egyúttal elnézést kér azoktól az utasoktól, akiknek ez a mulasztás felesleges kiadást okozott. A BKK természetesen vállalja a felelősséget.

Az eset kivizsgálása után a hibás döntésekben résztvevő munkatársakat figyelmeztetésben részesítették, illetve a mulasztás miatt munkaviszony megszüntetésére is sor került. Emellett a társaság lépéseket tesz azért, hogy az intézményi kultúrában jobban előtérbe kerüljön az ügyfél-központúság, ennek köszönhetően a jövőben ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló eset.

A Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, hogy a fel nem használt vonaljegyek eladásából származó 14 millió forint bevételt jótékony célra fordítja az év végéig. Nem titkoltan a BKK szeretne ezekkel a lépésekkel példaként szolgálni a közpénzekkel gazdálkodó intézmények számára.

Egy gomb kiiktatása 1,4 millió forint

A Közlekedő Tömeg Egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzés után a Budapesti Közlekedési Központ azonnal felvette a kapcsolatot az automatákat üzemeltető T-Systemsszel, ugyanis a BKK a jelenleg működő jegyértékesítő automaták 2013-ban megkötött szerződése szerint nem tud közvetlenül, saját jogosultsággal termékeket módosítani a készülékekben. Azaz, nem rendelkezik megfelelő szintű, közvetlen hozzáféréssel az automatákat irányító rendszerhez. A szolgáltató a hét évvel ezelőtt kötött egyezmény alapján 1,4 millió forintos árajánlatot adott a gombok kiiktatására, így a repülőtéri és a hajójegy vásárlására szolgáló funkciók deaktiválásáért 2,8 millió forintot fizet a BKK. A gombok visszaállítása várhatóan hasonló költséget emészthet fel.

A főszerkesztő is utazik, sőt gondolkozik

S mit szól mindehhez a Közlekedő Főszerkesztő? – Jómagam mindig csak olyan járatra vettem jegyet – legyen az busz, vonat vagy hajó -, ami közlekedett, s ezt kellene tennie a Közlekedő Tömegnek is! Ha valaki nem így tesz, ha nemlétező járatra is jegyet vesz, az ne kritizáljon, hanem inkább szégyenkezzen! Persze mindig könnyebb másokat hibáztatni a saját ostobaságunk miatt! S ha valakinek emiatt még a munkaviszonyát is megszüntetik, egyenesen siralmas! Ennél az még szomorúbb, hogy 2,8 milliót kell fizetni a gombok oda-visszaállítására azért, mert egyesek ész nélkül vásárolnak!

Szóljon hozzá!