ZETApress

hírportál

Passzold vissza, Tesó!

A Gorillák Világnapján indul újra a kampány. 2019 tavaszán csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalataival a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen meghirdetett Passzold vissza Tesó! nevű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához – tudatta Bíró Imola kommunikációs munkatárs.

A kampány következő, 3. szakasza ma indul, a Gorillák Nemzetközi világnapján. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 600 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. A gyűjtést sok helyen, 2020 tavaszán a COVID-19 veszélyhelyzet alatt is folytatták.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható készüléket, GPS-t vagy táblagépet vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadás, séta a Jane Goodall tanösvényen, zöld iroda oktatás, egyesületi próbatagság. Újonnan csatlakozott az akcióhoz támogatóként a Bringóhintó Kft., akik a legeredményesebb oktatási intézmény számára ajánlottak fel 35 darab családi bringóhintó utalványt.

A kampányban való részvétel ingyenes, melyre idekattintva lehet regisztrálni. A gyűjtőpontok térképén nyomon követhetők a Jane Goodall Intézet honlapján. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért! – mondta dr. Jane Goodall. – Minden egyes telefon számít! Idén a civil szervezetek és a tanintézmények számára ingyenes, kisméretű egyedi dobozokat is tudunk biztosítani. A témához kapcsolódó előadásunk, ökotudatos játékaink pedig megrendelhetők. A tavalyi év során közel 250 ezer emberhez jutottunk el és tettük őket csimpánzbaráttá. Reméljük a 2020-as év is hasonlóan sikeres lesz! – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

Őszintén szólva mi is meglepődtünk a program sikerén. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás – mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik. A gyűjtődobozok szállításában a kampány új partnere a Ghibli Kft. Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

Szóljon hozzá!