ZETApress

hírportál

Angyalföldi élőlánc

A Város Mindenkié élő-láncolt, a polgármester felfüggesztette a kilakoltatást. Ma délelőtt került volna sor annak a 70 éves nőnek és az unokájának a kilakoltatására, akikkel szemben a XIII. kerületi önkormányzat indított lakáskiürítési eljárást.

Az ügyben A Város Mindenkié csoport a nyilvánossághoz fordult, és élőláncot szervezett a kilakoltatás megakadályozása érdekében. A XIII. kerületi polgármester végül a kilakoltatás elhalasztásáról döntött – tudatta az AVM Sajtó.

A 70 éves Mária 2007-ben költözött a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásba. Lánya halálát követően ő nevelte az unokáját, aki 20 éves és nappali tagozatos tanulmányokat folytat. A létminimum alatti jövedelmük miatt a család már évekkel korábban hátralékba került a lakbérrel és a közüzemi díjakkal. Az önkormányzat hosszú ideig segítőkész volt, a család szegénysége azonban nem enyhült, így sajnos előfordult, hogy Mária csak rendszertelenül tudta fizetni a hátralék törlesztés részleteit, vagy nem tudta előteremteni a hátralékkezelési támogatás igénybe vételéhez szükséges önrészt.

A hétfőre tervezett kilakoltatás indoka és valódi oka azonban nem a család lakbér- és közüzemi díj hátraléka volt, hanem – amit az önkormányzat tisztviselője Mária és az AVM önkéntese előtt is egyértelműen elismert – a szomszédok Máriával kapcsolatos panaszai. A Máriával szemben megfogalmazódott vádak pontos mibenléte sem előttünk, sem Mária előtt nem ismertek, azokról sem az önkormányzat, sem annak vagyonkezelője, sem a közös képviselő, sem az általunk felkeresett szomszédok nem tudtak konkrét információkkal szolgálni. Amint azt A Város Mindenkié felületén nyilvánosságra hozott videóüzenetben Mária is hangsúlyozta: ha voltak is – mint mindenütt – társasházi viták, azok biztosan nem igazolják egy család kilakoltatását és hajléktalanná tételét.

A Magyarország helyi önkormányzatairól 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) 12. pontja értelmében a XIII. kerületi önkormányzat törvényi kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása. Üdvözöljük és ezúton is köszönjük, hogy a polgármester ennek a kötelező törvényi rendelkezésnek a szellemében járt el, és legalább az utolsó pillanatban a kilakoltatás elhalasztásáról döntött.

Máriáékat azonban később sem szabad utcára tenni: A Város Mindenkié csoport az ügyet akkor tekinti megoldottnak, ha a család lakáshasználati jogcíme is rendeződik, vagyis ismét bérlővé válhatnak. Bízunk benne, hogy ebben – egyébként a korábbiakhoz hasonlóan – a család számíthat az önkormányzat közreműködésére és segítségére is. A kilakoltatások ellen rendszerszerű megoldásokra van szükség. Ennek érdekében szorgalmazzuk, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz hasonlóan a XIII. kerület is rendeletben tiltsa a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

1 hozzászólás

  1. Polgármesteri döntés értelmében Mária és unokájának Tátra utcai kilakoltatása elhalasztásra került. Tények az elmúlt 15 évből:
    2005-től napjainkig több millió forinttámogatást kapott a XIII. Kerületi Önkormányzattól
    Az elmúlt 13 évben az illetékes bizottság háromszor járult hozzá a bérleti szerződés felmondása után, hogy a fent nevezett személyek a lakásban maradhassanak
    Az általa kezdeményezett részletfizetési kötelezettségeit, bírósági tárgyaláson tett vállalásait nem teljesítette, lakhatási jogviszonyának helyreállítása érdekében nem tanúsított együttműködést (Hálózat Alapítvány, családsegítő, Közszolgáltató Zrt. stb.)
    2016-ben a bérlővel szemben panasz érkezett az Önkormányzat Jegyzőjéhez
    2016-ban a kiürítésre indult végrehajtási eljárásban jogerős karhatalmi végzés született
    2020-ban a társasház részéről panaszok érkeztek zavaró, összeférhetetlen életvitele miatt. Az ügyben rendőrségi feljelentés is született
    2017 óta az illetékes bizottság hozzájárulása ellenére bérleti szerződését nem kötötte meg, a lakást jelenleg is jogcím nélkül lakja.
    A kilakoltatás elhalasztására a fenti okok és indokok ellenére került sor annak érdekében, hogy a Prevenciós Központnál a két hete aláírásra váró együttműködési megállapodását a mai napon 14 óráig aláírhassa.