ZETApress

hírportál

MSZP-kongresszus online

Elfogadta a párt új stratégiáját a Magyar Szocialista Párt mai online Kongresszusa – tudatta az MSZP Sajtóiroda. Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest társelnökökké választották. A két társelnök és csapatuk 225 szavazatot kapott 36 ellenében a kongresszus 261 küldöttétől, így a szavazati arány 86%.

A párt elnökhelyettese szintén 225 szavazattal Komjáthi Imre, alelnökei Gurmai Zita és Hegyi Gyula lettek. Az elnökség tagjai: Bárány Balázs, Bihal Dávid, Eszik Bence, Halmi József, Horváth András, Király József, Pollreisz Balázs, Tóth Csaba, Tüttő Kata és Varga László – ismertette Mészáros Tamás, a Szavazatszámláló Bizottság elnöke.

A Választmány elnöke 243 vokssal, 93%-kal Hiller István lett, az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság elnöke 235 szavazattal, 90%-kal Harangozó Tamás. Az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke és tagjai 251 szavazatot kaptak. Az elnök Legény Zsolt, a tanács tagjai: Dobos Adrienn, Hajmási Judit, Lóránd Gergely és Papp Ildikó. A Felügyelőbizottság öt tagja 253 szavazattal Andó Sándor, Herczog Edit, Józsa István, Szabados József és Zágonyi Imre lettek, a póttagok Sztáray Zoltán és Balogh Sándor.

A két társelnök elmondta, az MSZP célja világos: kormányváltást és korszakváltást akar. Olyan, esélyteremtő államot akar építeni, amely mindenki számára biztosítja a felemelkedés lehetőségét, egyenlő esélyt ad az oktatásban és az egészségügyben, európai szintű béreket és a megélhetést biztosító nyugdíjakat céloz meg, és megszünteti a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását. A kongresszus egyértelmű döntéseket hozott – mondták. A párt elfogadott új stratégiája meghatározza azokat a baloldali értékeket, amelyeket az MSZP erőteljesen képviselni fog a kormányváltás érdekében folytatott ellenzéki egyeztető tárgyalásokon, és megkönnyíti a párton belüli kommunikációt a gyorsabb döntéshozatal és reakcióképesség érdekében.

Tóth Bertalan a megválasztását követő beszédében három fő pontot emelt ki a párt stratégiai teendői közül: felszámolni a félelmet, az igazságtalanságok megszüntetésével esélyt teremteni mindenki számára, valamint rombolás helyett építeni. – A 10 éve tartó gyűlöletpolitika rengeteg kárt okozott a lelkekben, de a magyar emberekben még mindig ott él a szolidaritás, a szabadság, az igazságosság és az egyenlőség iránti vágy. Nekünk erre a társadalmi igényre kell építenünk a politikánkat, mert ezek baloldali értékek. Ezeket az értékeket mi képviseljük! – mondta.

Milyen világ az, ahol az emberek lassan már egymás között sem mernek őszintén beszélni és a rendőrség hajnalban bárkit elvihet egy Facebook-bejegyzés miatt? Nekünk ezt a félelmet kell felszámolni – hangsúlyozta hozzátéve: harcolnak a bíróságok függetlenségéért, a sajtó, a művészetek és az oktatás szabadságáért, a demokrácia és a szabadságjogok, a jogbiztonság és a jogállam helyreállításáért, és azt akarják, hogy a kormányváltók szövetsége közös programjának első pillére is ez legyen.

Az igazságtalanságok megszüntetéséről azt mondta: nem járja, hogy egy gyerek sorsa már azzal eldől, hogy milyen családba születik, a jómódúak jobb oktatást kapnak, és felnőve kastélyokat vesznek, míg a fiatalok többségének a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás csak álom. Nem járja, hogy egymilliónál több nyugdíjas naponta kényszerül dönteni: gyógyszert vagy élelmet vegyen, több százezer ember nem jut hozzá az egészségügyi ellátáshoz, és a dolgozókat maga az állam szolgáltatja ki a tőkéseknek.

Nekünk ezeket az igazságtalanságokat kell megszüntetnünk. Esélyteremtő államot akarunk építeni, mely mindenki számára egyenlő esélyt biztosít, és elősegíti a felemelkedést minden társadalmi réteg számára. Egyenlő esélyt biztosít az oktatásban, az egészségügyben. Európai szintű béreket, megélhetést biztosító nyugdíjakat akarunk, meg kell szüntetnünk a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását – mondta.

A környezetrombolás – Paks 2 megépítése, a Balaton és a természetvédelmi területek kisajátítása – ellenében az MSZP-nek építenie kell! – Meg kell védenünk közös kincseinket, környezetünket! Olyan világot akarunk építeni, ahol szabadság van, jogbiztonság van. Ahonnan nem akarnak elmenni gyermekeink, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre. Ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus. Ahol az emberek odafigyelnek egymásra és van szolidaritás. Békés, nyugodt és biztonságos országban szeretnénk élni – mondta. Végül megköszönte a kongresszusi küldötteknek a rendkívüli felhatalmazást a párt céljai eléréséhez, és a párt történetének első online kongresszusának lebonyolítását.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: a párt elsődleges célja egy demokratikus és szociális fordulat elérése szociáldemokrata programmal, hogy az 1918-as, 1946-os és 1989-es köztársaság után létrejöjjön egy új, 4. Magyar Köztársaság, melynek nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie! Büszke arra, hogy pártja indította el Magyarország európai uniós csatlakozását, s hogy az MSZP volt az első párt az EU-ban, amely javaslatot tett európai minimálbérre és minimálnyugdíjra, most pedig az európai egészségügyi minimumra.

Elmondta: 2011-ben Magyarország a 28 tagállamból 23. volt az egy főre jutó GDP terén, azóta egyet előre lépett, de csak mert Nagy-Britannia kilépett a szervezetből. Úgy folytatta: az Európai Unió nem fog megmenteni bennünket, nekünk kell a sarkunkra állni a NER-rel szemben, de mi, magyarok megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól 2022-ben.

Kijelentette: az EU átalakulóban van, nem válságban. Szembe kell néznie az új egészségügyi és környezeti kihívásokkal, szociálissá és zölddé kell válnia közös erővel, de nem az Amerikai Egyesült Államok, hanem sokkal inkább a német föderális szövetségi köztársaság mintájára. Végül rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy az MSZP első társelnöknője lehet. Elmondta: a szavazati arányok meggyőző fölénye bizonyítja, hogy a párt stabil, egysége és szerepe megkérdőjelezhetetlen a kormányváltó együttműködésben.

Szóljon hozzá!