ZETApress

hírportál

Körösi árvízvédelem

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése zajlik a Körösökön. A Peresi Gátőrházban tartott délelőtti sajtótájékoztatóról Szabó Ákos tudósított.

Árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló – KEHOP-1.4.0-15-2016-00012 azonosító számú projekt. Az abban foglalt munkák fő eleme – Gyomaendrőd térségében – a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása a mentett oldal felé. A 3,073 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma valósítja meg. A beruházást a Konzorcium 2017-ben kezdte, várható befejezési ideje pedig 2021. május 29-e.

A fejlesztés a 1216 km2 területű Nagy Sárréti árvízvédelmi öblözetet érinti Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén, a 12.03 Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi szakasz 61+200 és a 66+000 tkm (töltéskilométer) közötti szakaszán valósult meg.

A Hármas-Körös jobb partján – a 61+200 és 66+000 tkm szakaszok között ? az árvízvédelmi töltés méretét növelték meg, valamint 2 rövidebb szakaszon megerősítették a töltés altalaját is. Ezen túlmenően a fejlesztés során teljesen újjáépült a közel százéves Peresi Gátőrház, megújult a telepen található munkáspihenő és szertár épület. A járulékos beruházások keretén belül megújultak a Zsófia-majori Szakaszvédelmi Központ és a Soczózugi Gátőrtelep bekötő útjai, továbbá árvizes tetőző vízmércék, sorompók, szelvénykövek és egyéb töltéstartozékok.

A beruházás jelenlegi állása szerint a töltésfejlesztés már 100%-os készültségi szinten van. A munkálatok során – a 4,8 km erősített töltésszakaszba – összesen, közel 250 ezer m3 anyagot építettek be a mentett, illetve a vízoldalra. A töltéstest víz-záróságának növelésére 1,3 km hosszban a vízoldali töltés-rész ún. mellezéssel átépítésre került, az állékonyság növelése céljából pedig további 2,2 km töltésszakaszon kavicsszivárgók épültek be a töltéstestbe.

A mentett oldalon elkészült 3 holtágvég betöltése, 4,7 km nyílt szivárgó árok épült, valamint 155 fm hosszon zárt szivárgó csatorna létesült. A fejlesztett töltésszakaszhoz kapcsolódóan a töltéskoronán 5,3 km pormentes aszfalt burkolatú út, valamint 2,3 km hosszban zúzottkő anyagú hengerelt szórt út létesült.

A Peresi Gátőrtelepen végzendő munkálatok készültsége is közel 100%-os, az új szolgálati lakás teljes mértékben elkészült. A munkáspihenő-, a melléképület-, és a szertárépület felújítása befejeződött. Elkészültek a járdák, a térburkolatok, a térvilágítás, illetve megújultak az őrtelep külső közmű-vezetékei és kerítése is. A projekt 2021-es befejezéséig már csak a fenntartó gépek beszerzését kell megvalósítani.

Szóljon hozzá!