ZETApress

hírportál

Maszkok az utazóknak

Országszerte 15 ezer maszkot osztott szét utasainak a MÁV és a Volán. A tanévkezdés miatt tovább növekszik a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok száma, most még fontosabb a vírus terjedésének megakadályozása – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A MÁV azzal támogatta utasait, hogy a legnagyobb forgalmat bonyolító budapesti állomásokon: a Keleti (Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója), a Nyugati (Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója) és a Déli (Kormányos László, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese) pályaudvarokon összesen tízezer maszkot osztott szét. A MÁV-val közös akcióban a Volánbusz is a maszkviselés fontosságára hívja fel a figyelmet, országszerte húsz autóbusz-állomáson ötezer maszkot osztottak ki.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal és meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, valamint a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

A vasúttársaság a ma reggeli akcióban a három fej-pályaudvaron összesen tízezer maszkot osztott szét az utasok között. A maszkhasználati kötelezettségre az állomási és a fedélzeti hangos, valamint szöveges utastájékoztató eszközök, a vonatok ajtaján pedig figyelmeztető táblák hívják fel az utasok figyelmét. A vasúttársaság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre a vonatokon. A Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen augusztusban több mint 6100 vonaton tartottak ellenőrzést, és figyelmeztették a maszk nélkül utazókat.

Az érintett munkavállalói – járművezetők és jegyvizsgálók – számára a vasúttársaság folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést – eddig több mint egymillió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki a munkavállalóknak -, és kötelezi őket a maszkviselésre, hogy se magukat, se az utasokat ne tegyék ki fertőzésveszélynek.

A Volánbusz munkatársai a tanévkezdéssel egy időben ma reggel országszerte húsz autóbusz-állomáson ötezer orvosi maszkot, valamint a fertőzéssel leginkább érintett Pest megyei és budapesti helyszíneken kézfertőtlenítőt is osztottak a busszal utazóknak. A társaság utasait és munkavállalóit egyaránt védi: a veszélyhelyzet kihirdetése óta csaknem 130 ezer liter fertőtlenítőszert használt fel az autóbuszok és az állomások tisztán tartására, illetve több mint 322 ezer maszkot biztosított a kollégáknak. A nagyobb autóbusz-állomásokon pedig a rendőrség is ellenőrzi az arc és orr előírásoknak megfelelő eltakarásának betartását.

Szóljon hozzá!