ZETApress

hírportál

Kezdődik a suli

Szeptember 1-jén indul az iskolai tanév, 8 óra után is sűrűn közlekednek a BKK-járatok. A tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a fővárosi közösségi közlekedési járatok a 2020/21-es tanév első napjától, szeptember 1-től: ez a legtöbb budapesti vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent.

Annak érdekében, hogy a munkába és iskolába járók minél kényelmesebben, a járványügyi ajánlások betartását szem előtt tartva utazhassanak, a BKK olyan kínálati menetrendet vezet be a forgalmasabb vonalakon, ami reggel 8 óra után is biztosítja a csúcs-idei kapacitást. Ezek a sűrített járatindulást tartalmazó menetrendek segítik a Fővárosi Önkormányzat által javasolt csúsztatott iskolakezdés és rugalmas munkakezdés bevezethetőségét is – tudatta a BKK Kommunikáció.

Szeptember 1-jén kedden indul a 2020/21-es iskolai év. Ettől a naptól hétköznaponként a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben a fővárosi közösségi közlekedési vonalakon. Ez a menetrendtípus a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban jellemzően sűrűbb járatindulást jelent a nyári tanszüneti menetrendnél. Az egyes járatok menetrendje idekattintva megismerhető a BKK honlapján.

Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében még nyár közepén kezdeményezte, hogy a 14 évnél idősebb tanulóknak reggelente később kezdődjön a tanítás szeptembertől. A csúsztatott iskolakezdés bevezetési folyamatát elősegítve, szeptember 1-től az iskolákat érintő főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő és egyéb frekventált buszjáratokon olyan kínálati menetrend kerül bevezetésre, ami a reggeli csúcs-időszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, reggel 8 után is biztosítja.

A Fővárosi Önkormányzat és közlekedési cégei, a BKK, a BKV és a VT-Arriva mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtsa a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevétele során. A járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és – a fentebb részletezettek szerint – bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. A járvány kockázatait csak közös erővel tudjuk minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat, azaz a járatokat csak helyesen hordott maszkban, vagy arcukat kendővel, esetleg sállal eltakarva használhatják.

A kötelező előírás betartásával nemcsak magunkat védjük meg, de az utastársaink egészségét is óvjuk. Az előírások betartásával továbbra sem jelent veszélyt a közösségi közlekedés használata. Fontos tudni, hogy a maszk használatát az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Szóljon hozzá!