ZETApress

hírportál

Rendes matematikus

A szorgalom, a teljesítmény, a hit és a válaszok elszánt keresésének szerepét emelte ki ünnepi beszédében a köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában, amikor – Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében – átadta az idei Magyar Szent István-rend kitüntetést Szemerédi Endre Ábel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, az MTA rendes tagjának.

A Szent István-rend a magyar nemzet tiszteletének legrangosabb kifejezése! – hangoztatta Áder János hozzátéve, azért vagyunk itt, hogy tisztelettel adózzunk Szemerédi Endre teljesítménye, a matematika tudományában elért korszakalkotó eredményei előtt, amivel jelentős mértékben öregbítette Magyarország jó hírét.

Az augusztus 20-ai ünnepnaphoz érve a sokféle bizonytalanság, a hétköznapok küzdelmei mellett ez a biztos pont, a rend: megmutatjuk, rivaldafénybe állítjuk az élenjárókat, akikre a magyar nemzet büszke lehet ? tette hozzá az államfő hangoztatva, hogy a Szent István-rend idei kitüntetettjének állítása szerint a véletlen vezette a tudományos pályára: egy baráti jó tanácsra fordult az orvosi pálya helyett a matematika-fizika területe felé.

A második véletlen pedig a 70-es évek közepén érte, amikor a Duna-parton sétálva eszébe jutott egy csaknem 40 éve megválaszolatlan matematikai kérdés bizonyítása, levezetése. Erdős Pál és Turán Pál 1936-os rejtvényének megoldása véletlenül neki jutott eszébe – idézte fel Áder János hozzátéve: ez a matematikai levezetés, ami egy kérdésből tételt alkotott, Szemerédi Endrét a tudományos közélet élvonalába emelte. Neve a számelmélet, a kombinatorika világában hamarosan fogalommá vált, és a nagy elődökhöz felnőve ettől a pillanattól maga is a problémamegoldás mestere lett. A róla elnevezett fogalommal biztosította tudományos halhatatlanságát, a legnagyobbakhoz illően – mondta az államfő.

Áder János a matematikust méltatva úgy fogalmazott, hogy Szemerédi Endre karrierjéhez, a nemzetközi állásajánlatokhoz, a legjobb egyetemeken folytatott kutatáshoz, a saját és a társakkal publikált cikkeihez, a kortársak tiszteletteljes elismeréséhez a véletlennél sokkal több kellett. Szükség volt hozzá eltökéltségre, szorgalomra, teljesítményre és hitre, valamint a válaszok elszánt keresésére – fűzte hozzá.

Ön matematikai értelemben bebizonyította, hogy a káosz feldarabolható rendezett részekre, vagyis a legnagyobb bizonytalanságban is mindig van valamennyi bizonyosság! A matematika ott van mindenütt a természetben és a társadalmi kapcsolatokban – fogalmazott az államfő, aki Szemerédi Endrét a matematika szupersztárjának, példaképnek, iskolateremtő tudósnak nevezte.

S mily csodás tudomány ez a matematika! Szemerédi Endre holnap lesz 80 éves, születési ideje: 1940. 08. 21. Összeadva: 1+9+4+0+0+8+2+1=25, azaz 5×5, ami azt jelenti, hogy ez többszörösen jeles eredmény! Gratulálunk a Szent István-rendhez!

1 hozzászólás

  1. Gratulálunk a Professzor Úrnak és a cikk szerzőjének is a csodás hírhez…