ZETApress

hírportál

Hálókocsik vonatokon

Huszonkét fekvőhelyes és hálókocsit szerez be a MÁV-START. Az év végéig fokozatosan újabb járművekkel váltja ki a MÁV-START a jelenleg használt hálókocsikat. A tervek szerint a fejlesztésnek köszönhetően új vonatok indulhatnak és bővülhet a meglévő járatok kapacitása.

A vasúttársaság a szolgáltatásbővítés érdekében gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi beszerzésére, amire az ajánlatokat július 20-án hétfőig lehet beadni. A fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

Jelenleg a MÁV-START 33 fekvőhelyes és hálókocsijából több, korlátozottan felhasználható a nemzetközi forgalomban. Ezért a vasúttársaság már korábban is tervezte használt fekvőhelyes és hálókocsik beszerzését, amire a jelenlegi piaci helyzetben, gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárás keretében adódik lehetősége.

A beszerzendő hálókocsik az Erdélybe közlekedő Corona éjszakai vonaton; V4 országokba és külön-kocsiként nyugat-európai célpontok felé, valamint az Adria tengeri hálózat vonatain közlekedhetnek majd. Valamennyi hálókocsinak két kerekesszékes férőhellyel kell rendelkeznie, legalább kétszemélyes fülkékben.

A járművek engedélyezett sebességének 200 km/h és normál nyomtávolságúnak (1435 mm) kell lennie; fontos, hogy alkalmasak legyenek nemzetközi forgalomban való közlekedésre és a többfeszültségű energiaellátás (1000V 16,7Hz / 1500V 50Hz) követelményeit teljesíteniük kell. További feltétel, hogy a kocsik légkondicionáltak legyenek, és zárt rendszerű mosdókkal rendelkezzenek. A fékberendezésnek tárcsás rendszerűnek kell lennie, megfelelő kiegészítő mágneses fékberendezéssel, a karbantartáshoz szükséges alkatrészek ellátottsága pedig szintén elengedhetetlen.

A tervek szerint az év végig érkező 22 jármű közül legalább 15-nek idén december 15-én keddig érvényes fővizsgával kell rendelkeznie, amik eredményes közbeszerzési eljárás esetén, a téli menetrend kezdetén állhatnak forgalomba.

Szóljon hozzá!