ZETApress

hírportál

Sikeres az ELTE

Öt szakterületen is az ELTE a legjobb hazai egyetem a világ egyik legelismertebb rangsorában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hat területen került be a világ legjobb egyetemei közé a 2020-as ARWU szakterületi rangsorban, melyet a felsőoktatási szakma az egyik legmegbízhatóbb listaként tart számon.

A hat szakterületből ötben az ELTE a legjobb hazai intézmény, fizikából ráadásul egy kategóriát javított tavalyi helyezésén – tudatta Madár Beáta sajtóreferens.

Az ARWU szakterületi rangsorait a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján állítják össze.

Az ARWU szakterületi rangsor összesen 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban, az idei értékelés során vizsgált négyezer egyetem közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a rangsorokba.

Az ELTE az előző évhez hasonlóan idén is hat szakterületen került a világ legjobbjai közé. A felsőoktatási intézmény fizika szakterületen egy kategóriát javítva tavalyi helyezésén a 151-200. helyre került. Ezzel a legjobb hazai egyetem ebben a kategóriában, amelyet olyan intézményekkel oszt meg, mint a berlini Humboldt Egyetem vagy az Iowa State University.

Biológiai területen most először került fel a rangsorba, méghozzá a 301-400-as helyre, amivel szintén az élvonal legelejére került magyarországi viszonylatban. Ökológiából és meteorológiában a tavalyi helyezést megtartva – a magyar egyetemek között legjobbként – szintén a 301-400. kategóriában szerepel az ELTE, míg a pszichológia és a matematika területén a 301-400., illetve a 401-500. kategóriában végzett.

A listán összesítésben a legerősebb egyetemnek a Harvard bizonyult 14 szakterületi aranyéremmel, míg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hat szakterületen ért el első helyezést. Ezen kívül a Berkeley, a University of Pennsylvania, a University of Colorado, Oxford és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem szerzett előkelő pozíciókat, ezek az intézmények több mint egy szakterületen bizonyultak a legjobbnak.

A Shanghai Ranking ma hozta nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) szakterületi rangsor 2020-as eredményeit. A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a Shanghai Ranking készíti. Szakterületi listákat 2017 óta jelentet meg a szervezet.

Szóljon hozzá!