ZETApress

hírportál

Zöld színfolt a tárhelyszolgáltatók közt

Tavaly év végén jelent meg a hazai tárhelyszolgáltatók között a GreenHosting.hu, akik Magyarországon elsőként vállalták, hogy csak olyan adatközpontokkal dolgoznak együtt, melyek garantálják széndioxid-semlegességüket és a környezet védelmét.

Jelenleg a legnagyobb problémánk az éghajlatváltozás. A légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése az emberiség hosszú távú érdekeit szolgálja és egyúttal a fenntartható fejlődést is elősegíti.

Az információs technológia jelenleg az ötödik legnagyobb energia felhasználású iparág, amely a világ CO2 kibocsátásának körülbelül 5%-ért felelős. Ez azt jelenti, hogy már most megelőzi az autóipart, és a becslések szerint 2020-ra utolérheti a repülőgépipart.

Egyre több az internet felhasználó, és az elérhető információmennyiség exponenciálisan nő. Az adatokat tároló és feldolgozó szerverek az év minden napján, gyakorlatilag napi 24 órában működnek. A felhasznált energia túlnyomórészt fosszilis energiahordozókból származik, és a gépek hűtéséhez szükséges energia csaknem még egyszer ennyi.

Külföldön már felismerték, hogy e komoly környezetkárosítás ellen tenni kell. Felbukkantak az ún. ?zöld?, vagyis környezetbarát tárhelyszolgáltatók, bár ez a tendencia főleg Amerikára, Hollandiára és még egy-két nyugat-európai országra korlátozódik. A szolgáltató itt nem csak arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb energiát használja fel, hanem arra is, hogy energiaszükségletét megújulóból fedezze, illetve környezetterhelését ellentételezze.

A tisztán megújuló energiát ? leginkább a szél és a nap energiáját ? használó adatközpontok még ritkaságszámba mennek. Gyakoribb, hogy az ökolábnyom csökkentése érdekében a tárhelyszolgáltató ellentételezi a szén-dioxid kibocsátását. Ezt ún. megújuló energia-kreditek vásárlásával teszi, ami olyan befizetés, melyet különféle alternatív energia előállítókhoz juttatnak el (például szélerőmű- vagy napenergiafarmok üzemeltetőihez). Az, hogy krediteket vásárolnak, persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy konkrétan megújuló energiát használnának szervereik üzemeltetéséhez, de erre is van példa.

A GreenHosting.hu jóvoltából már nem kell külföldi szolgáltatókhoz fordulnunk, ha zöld tárhelyre vágyunk. Elmondhatják magukról, hogy Magyarországon elsőként (és egyelőre tudtunkkal egyedüliként) vállalták fel az ezzel járó nehézségeket és sikerült versenyképes formában a piacon megjelenniük. Nemhogy nem fizettetik meg ügyfeleikkel a környezetbarát működtetést, de számos hazai szolgáltatónál olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, melyek minden csomagjuk esetén teljes körűek!

Egy dinamikus weboldal elkészítéséhez minden adott (PHP, Perl, Ruby, MySQL, plusz rengeteg extra). A megkeresésekre 24 órán belül válaszolnak és cseten is elérhetőek. Garantálják, hogy szervereik legalább 99,9%-ban rendelkezésre állnak, ami 43 perc kiesést jelenthet havi szinten, csomagjaikhoz ajándék domain regisztráció jár, és ha valaki még mindig vacillálna, 30 napos pénz-visszafizetési garanciát is vállalnak.

Külön megemlítendő, hogy minden ügyfelüknek kiállítanak egy Zöld Oldal Tanúsítványt, mely igazolja, hogy teljes mértékben környezetbarát szolgáltatást vesznek igénybe, továbbá mellékelnek egy emblémakészletet, hogy a környezetbarát szemléletet és üzemeltetést ügyfeleik is feltüntethessék weboldalaikon.

Céljuk egyrészt felhívni az emberek figyelmét, hogy kompromisszumok nélkül lehet egy weboldalt a környezet károsítása nélkül üzemeltetni, annak méretétől, jellegétől és technikai követelményeitől függetlenül. Másrészt napjainkban egyre többek számára válik fontossá környezetünk megóvása. Napról napra többen gyűjtik szelektíven a hulladékot és a cégek is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetbarát termékek előállítására és újrahasznosítására.

Szóljon hozzá!