ZETApress

hírportál

Hogyan mosnak a magyarok?

Kiteregetjük a szennyest: így mosunk mi, magyarok. A magyarok mosási szokásairól készített online kérdőíves kutatást az egyik magyar vegán mosószermárka, több mint ezer fő megkérdezésével. Kiderült: a legfontosabb szempont a mosószer választásakor a hatékonyság, és örömteli módon a környezettudatosság már fontosabb szempont az árnál.

A legtöbb háztartásban hetente többször is dolgozik a mosógép, a válaszadók egyötöde pedig ennél is gyakrabban, naponta mos. Havonta a legtöbb magyar kettő-négyezer forint közötti összeget költ mosószerre, de a válaszadók negyedének több, mint havi 4000 forintot is megér a tiszta ruha – derül ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet egy magyar vegán mosószermárka készített a magyarok mosási szokásairól májusban, 1048 fő, köztük 1012 nő megkérdezésével.

A Nagy Mosás Kutatás rámutat: a legfontosabb döntési szempont a magyarok számára egy mosószer vásárlásakor a hatékonyság: a válaszadók közel 57 százaléka ezt jelölte meg. Második helyen az szerepel, hogy környezetkímélő legyen (18%), harmadik helyre pedig az ár került (15%). A kutatás 2020. április 29-e és május 19-e között zajlott, online (CAWI) módszerrel, a mintanagyság 1048 fő.

A környezettudatosság egyre hangsúlyosabb tényező a vásárlók számára. 82 százalékuk figyel arra, hogy szelektíven gyűjtse a termék flakonját, 67 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy eleve az újrahasznosított csomagolású márkát preferálja. A megkérdezettek 87 százaléka számára az is fontos szempont, hogy állatkísérlet-mentes mosószert használjon – hangsúlyozza Csegény Zsófia, a kutatást végző Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója.

Naponta a válaszadók egyötöde mos, a legtöbben úgy nyilatkoztak: hetente több alkalommal elindítják a mosógépet (68%). A leggyakrabban használt mosási hőfok toronymagasan a 40 fok: 66 százalék használja ezt, a második helyre pedig a 60 fokos mosás került. Mosószert a megkérdezettek fele havonta vásárol. A legnépszerűbb típus a mosógél (54 százalék használja), és a klasszikus mosóport már a mosókapszula is megelőzi. Kedvelt a mosódió és a házilag készített mosószer is.

A legnépszerűbb kiszerelésnek a 21-40 mosásra elegendő bizonyult (37%), de itt igen nagy a szórás, hasonlóan kedvelt a 41-60 mosásra elegendő (31%) és a több mint 60 mosásra elegendő kiszerelés (29%) is. Az adagolási javaslatra ugyanakkor a válaszadók egyharmada nem vagy nem mindig fordít figyelmet.

A Sansinról

Az első magyar vegán mosószer és textilöblítő természetes és organikus összetevőkből készül, állatkísérlet-mentesen. Száz százalékban újrahasznosított csomagolásban is elérhető. A Sansin célja, hogy kizárólag olyan alapanyagokat és összetevőket használjon, amelyek nem ártalmasak az egészségre és nem terhelik a környezetünket sem. Magyarország mellett már Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Lengyelországban, Németországban, Svájcban és Olaszországban is kapható.

Szóljon hozzá!