ZETApress

hírportál

Védjük környezetünket!

Környezetünk védelme a mi érdekünk! Az ENSZ 1972-ben tartott környezetvédelmi világkonferenciájának köszönhetően minden évben a június 5-i napot környezetünknek szenteljük – tudatta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A környezetvédelmi világnap elsősorban a környezettudatosságra és az odafigyelésre szeretné felhívni az emberek figyelmét, és rávilágítani, hogy közös összefogással mennyi mindent elérhetünk természeti értékeink megőrzésének érdekében.

A nemzetközi környezetvédelmi világnap lassan fél évszázados múltra tekint vissza. A világnap minden évben más és más fajsúlyosabb témát helyez reflektorfénybe: volt már a fókuszban az illegális vadállat-kereskedelem, a zöld gazdaság, a tengerszint emelkedése és a világ erdeinek állapota is.

A 2020-as év környezetvédelmi világnapjának házigazdája – ezúttal globális rendezvények nélkül – Kolumbia. Az idei év témája hasonlóan, mint az Erdők Nemzetközi Napján, a biodiverzitás kérdéseire irányul.

A biodiverzitás a földön található több milliárd faj – növények, állatok, sőt: gombák és baktériumok – és az őket övező ökoszisztéma sokféleségét jelenti, amelyet a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás hatásai számos oldalról fenyegetnek.

A természet folyamatosan reagál a kihívásokra: oxigént, vizet és termékeny talajt biztosít, valamint a túléléshez szükséges élelmet teremt. Fontos, hogy minőségüket megőrizzük és tudatosabban odafigyeljünk a minket körülvevő környezetre. A hétköznapokban használt anyagok átlagos lebomlási ideje akár több tíz, száz, ezer vagy millió év is lehet, ezért a természetvédelmi szervezetek elsősorban a műanyag használatának mérséklésére, szelektálására hívják fel a figyelmet.

Magyarország 22 állami erdőgazdaságával együtt a SEFAG Zrt. is azon dolgozik, hogy a rábízott természeti értékeket megőrizze, ökológiai állapotukat és produktivitásukat fenntartsa. A társaság elsődleges feladatának tekinti a természet és az ember harmonikus kapcsolatának kialakítását és a szemléletformálást, méghozzá az év minden napján. Az utóbbi években épült létesítményei is ezt tükrözik, hiszen lehetőségeihez mérten előnyben részesíti a megújuló energiaforrások használatát, így a nap- és a geotermális energiát.

A SEFAG Zrt. Somogy megyében 85 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Szóljon hozzá!