ZETApress

hírportál

Centenárium: Turulszobor

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt a szétszakított Sátoraljaújhelyen, a magyar-szlovák határ közelében.

A Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felavatták a 896 cm magas Centenáriumi Turulszobrot, Matl Péter szobrászművész alkotását, majd a miniszterelnök az ezt követő beszédében kiemelte: a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. A következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd.

A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük – vélekedett a kormányfő, háláját kifejezve az elszakított nemzeti közösségek helytállásáért és hűségükért a nemzethez és szülőföldjükhöz. – Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta szavait Orbán Viktor. A megemlékezésen a miniszterelnök és a vendégek egy kanyargós erdei úton vonultak végig, és az elcsatolt városokat jelképező 14 stációnál színészek szavaltak.

Szóljon hozzá!