ZETApress

hírportál

Vitorlások a Balatonon

A Balaton megkoszorúzásával és szolid ünnepséggel vette kezdetét az idei vitorlás szezon délelőtt Balatonfüreden. A szintén ma kezdődő 174. hajózási szezon előzetesét idekattintva olvashatjuk.

Az Magyar Vitorlás Szövetség elnöke hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia fájdalmasan érintett mindenkit, de a szövetségben az a feladat, hogy a már megszerzett kvótákat megőrizve segítsék az olimpikonokat és a vitorlázókat abban, hogy formában tartsák, vagy újra formába hozzák magukat jövő nyárra, Tokióra.

Kollár Lajos MVSZ-elnök hozzátette: vannak még halvány remények további kvótaszerzésre is. Az elnök arra biztatta a vitorlázókat: döntsenek rekordokat idén, amit elvesztettek tavasszal, hozzák vissza a szezonban, és minél többen vegyenek részt a versenyeken.

Bóka István balatonfüredi polgármester szimbolikusnak nevezte a rendezvényt. A városvezető úgy fogalmazott: a vitorlabontó ünnepség azt üzeni, hogy élünk, itt vagyunk, és várjuk a balatoni szezont. A polgármester megerősítette, hogy július végén a Kékszalagot is megrendezhetik a Balatonon, majd hozzátette: optimizmussal és reménnyel tekintenek a szezon elé.

Kontrát Károly nemzeti kincsnek nevezte a Balatont. A térség országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonfüred és a Balaton-felvidéki települések is felkészültek a szezonra. A hagyományos vitorlabontó ünnepséget 1935 óta rendezik meg a Balatonon, csak a háborús időkben maradt el. A nemzeti lobogót idén a tó legöregebb hajója, a Kishamis helyett a felújított Tramontana fedélzetéről vonták fel, majd a legénység jelképesen megkoszorúzta a Balatont.

Mégis lesz idén Kékszalag!

Már két hete eldőlt, hogy idén új időpontban, július 30-a csütörtök és augusztus 1-eje szombat között rendezik meg a Balaton legnagyobb vitorlásversenyét, a Kékszalagot. Az idei versenyt névadó támogatóként segíti a Raiffeisen Bank Zrt, így a verseny hivatalos neve 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj lesz.

Az MVSZ elnöksége Balatonfüred városával, a szponzorokkal és a médiapartnerekkel folytatott egyeztetéseket követően úgy döntött, hogy az 52. Kékszalag Nagydíjat az eredetileg tervezett július 2-4-e helyett négy héttel később rendezik meg. Az érdeklődők a versenyt idén is az M4 Sport élő közvetítésében és az MVSZ saját kommunikációs felületein követhetik majd figyelemmel. Bár Európa leghosszabb és a Balaton legnagyobb vitorlásversenyének időpontja a hagyomány szerint mindig azon júliusi napokra esik, amelyek legközelebb esnek a teliholdhoz, idén a koronavírus-járvány ezt felülírta.

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj a megszokott útvonalon halad majd, azaz a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred távot kell 48 óra alatt teljesítenie a versenyzőknek. Tavaly 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. A versenyt a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán nyerte, amely 15 óra 37 perc alatt teljesítette a távot.

Szóljon hozzá!