ZETApress

hírportál

Kulcs nélküli autók

Fejlesztett a GreenGo: kulcs nélkül indulnak az autók. A GreenGo újításával május végétől egy gyorsabb és pontosabb rendszeren keresztül élvezhetik a carsharing előnyeit a felhasználók – tudatta Varsányi Zsófi junior projektmenedzser.

A motor beindítása gombnyomásra történik, azaz többé nem fog kelleni a slusszkulcs, és csökkennek a felszámolt díjak is: az autóba üléskor menetdíj helyett parkolási díjjal kezdődik a bérlés. A GreenGokból kikerülnek a szélvédő mögötti kijelzők, mostantól mindent, ami a bérléshez kell, egy helyen, az applikációban tudnak a userek intézni.

A GreenGo működése óta folyamatosan monitorozza az ügyfél-szolgálatra érkező reklamációkat. A panaszok negyede valamilyen kulccsal kapcsolatos probléma miatt érkezett: többen jelezték, hogy nem tudják pontosan elhelyezni a kesztyűtartóban és ezáltal megfelelő időben lezárni az autót, így a GreenGo fejlesztői csapata munkához látott. Olyan újítást vezettek be, ami reagált a felhasználói visszajelzésekre, ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a carsharing használatát. 2020 tavaszára érkezett meg az a fejlesztés, amivel az autók indítása kulcs helyett egy zöld START/STOP gombbal történik.

Örömmel vágtunk bele a szolgáltatás fejlesztésébe annak érdekében, hogy a userek továbbra is szívesen üljenek a GreenGokba. Fontos szempont volt, hogy a folyamatok gyorsítása mellett a kulcs kivezetésével egy egyszerűen használható, de mégis biztonságos rendszert alakítsunk ki – mondta Michaletzky Bálint, a GreenGo ügyvezető igazgatója.

Az autómegosztókat használó sofőrök számára időnként nehézséget jelenthet az autó megtalálása, lefoglalása, indítása. Mivel a szolgáltatások mobilapplikációval működnek, kritikus pont a telefon, a háttérrendszer és a jármű közötti kapcsolat. A GreenGokba épített új technológiának köszönhetően, az eszközök közötti kommunikáció 1-2 másodpercre csökkent. A műholdas helymeghatározás pontossága is javult, így megbízhatóbbá vált a folyamat első lépése, az autó keresése és foglalása is. A GreenGok használata során minden teendőt mostantól az applikációban találnak a felhasználók. – Egy hete indult a vezérlők cseréje, de már most érkeznek a pozitív visszajelzések a felújított autókkal utazóktól – reagált az ügyvezető.

Nem csak gyorsultak a folyamatok, de csökkentek is a szolgáltatásért felszámolt díjak. Az új rendszerrel normál percdíj helyett parkolási díjjal indul a bérlés, ami csak a gyújtás ráadásakor vált át menetdíjra, hogy emiatt se kelljen a tükrök és az ülés beállításával sietni. A parkolás elindításához mostantól az appon belül elegendő megnyomni a P-t, sőt vásárlás után a ki- és bepakoláskor is végig parkolási díjat számít fel a GreenGo, így szintén nem kell sietniük a felhasználóknak. Az autók vezérlő elemeit fokozatosan cserélik, eddig 25 járműbe került be az új rendszer. Várhatóan július elejére fejeződik be a 300 járműves flotta átalakítása, addig a felhasználók a gombos és a kulcsos megoldással is találkozhatnak.

A GreenGo

A budapesti autómegosztó szolgáltatás 2016. novemberben indult, amely akkor és máig is az egyetlen, kizárólag elektromos flottával működő hálózat a fővárosban. A ma már 300 autóból álló flotta percalapon bérelhető, amelyet a felhasználók egy mobilapplikáción keresztül tudnak kényelmesen intézni. A mobil alkalmazásban a bérlők lefoglalhatják a nekik tetsző autót, választhatnak a töltöttségi szint alapján, ha nagyobb távolságra mennének és folyamatosan nyomon követhetik az eltelt időt. Az applikációban a korábbi bérlések visszaellenőrizhetők, így teljesen transzparens a felhasználás és a számlázás. A Nemzeti Nép-egészségügyi Központ légszennyezettségi adatai alapján Budapest számára fontos, hogy minél gyorsabban és minél nagyobb mértékben terjedjen el az elektromos autózás.

Ennek a leghatékonyabb eszköze ma a GreenGo, amely már percenként 65 forinttól teszi lehetővé, hogy bárki élvezze a városbarát és kényelmes elektromos autózás előnyeit, szemben a többmilliós egyéni befektetéssel, amit egy elektromos autó megvásárlása jelent. A cég megtette az első lépést a külföldi piac felé: 2019 utolsó negyedévében elindította az itthonival szinte teljesen megegyező szolgáltatás tesztelését, majd 2020 februárjában elérhetővé is tette a használatot Prágában. A GreenGo 2019 szeptemberében Kiválósági díjat kapott a Fenntarthatósági Innováció kategóriájában a világ legnagyobb üzleti és technológiai rendezvényén, a San Francisco-i Oracle OpenWorld 2019 konferencián.

Szóljon hozzá!