ZETApress

hírportál

Zöldségpalánták Dél-Budára

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Gondozd otthon! kampányának sajtórendezvényén 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott délelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és Budafok-Tétény Önkormányzatának a Budatétényi Rózsakertben.

A Gondozd otthon! kampány célja az, hogy népszerűsítsék a hobbi és konyhakerti gazdálkodást, felhívják a figyelmet az önellátás ezen formáira, amelyek műveléséhez számtalan kiváló hazai fejlesztésű vetőmag áll a közönség rendelkezésére. A Gondozd otthon! kezdeményezés mellé állt Borbás Marcsi is, aki hasznos tanácsaival száll be a közösségi média kampányba. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Köszöntőt mondott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. A sajtóesemény felszólalói Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere; Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica országos igazgatója voltak.

Az adományozott palánták alapanyagát a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. kifejezetten hazai körülményekhez nemesített vetőmagjai szolgáltatták, olyan magyar fajták, amelyek nemzetközileg is nagy elismerésnek örvendenek. Az akció célja az önellátás egy formájának, a hobbi- és konyhakertészetnek a népszerűsítése.

Dr. Gyuricza Csaba szerint a mezőgazdaság rengeteg potenciált rejt még magában, nemcsak a professzionális, ipari szféra, hanem a magánemberek, családok számára is. A Gondozd otthon! akcióval fel szeretnénk hívni a figyelmet ezekre a lehetőségekre. Hiszen, ha van megfelelő vetőmag, jó minőségű palánta, föld és a körülményeket is biztosítani tudjuk, akkor saját magunk is termelhetünk otthon, akár a balkonon is egészséges zöldségeket. Mindehhez pedig kiváló hazai vetőmagok állnak a rendelkezésünkre – mondta el a NAIK főigazgatója.

Szentkirályi Alexandra szerint a megbízható forrásból származó hazai termékek iránti igény egyre inkább növekszik. Különösen az olyan időszakokban érezhetjük jelentőségüket, mint a most előállt járványhelyzetben. Éppen ezért lényeges, hogy keressük a kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszereket, amelyek egyébként magyar munkahelyek megmaradását és családok megélhetését is biztosítják. Amennyiben lehetőségünk van rá, mi magunk is termesszük ezeket – akár csak egy kis konyhakertben -, hiszen így láthatjuk azt is, hogy mennyi gondoskodás kell azoknak a növényeknek, amik a gazdáktól az asztalainkra kerülnek – mondta el a kormányszóvivő.

A Gondozd otthon! kampány keretein belül 15 ezer tő paprika, paradicsom és uborka palántát juttatott el a NAIK a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, továbbá Budafok-Tétény Önkormányzatának. A szervezeteken keresztül kerülnek majd a növények a rászoruló családok és az idős emberek otthonaiba. A szemléletformáló akció része, hogy a szervezők hasznos tanácsokkal segítik a kertészkedőket. Ebben vesz részt Borbás Marcsi is, aki tapasztalatait és kedvenc receptjeit osztja meg a kutatóhálózat Facebook-oldalának követőivel.

Szóljon hozzá!