ZETApress

hírportál

Most jó menni katonának!

A járványügyi védekezés második szakaszában azokat az élet újraindításához szükséges lépéseket is meg kell tenni, amelyek középpontjában az állami munkahely-teremtés áll – idézte Orbán Viktor miniszterelnököt a honvédelmi államtitkár kiemelve: annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a vírus elpusztít!

Németh Szilárd miniszter-helyettes az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elmondta: a Honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el a munkahelyüket. Az ország 25 helyszínén várják a 18 és 50 év közötti állampolgárokat a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatra. Jelentkezni a toborzóirodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet. Szükséges erkölcsi bizonyítvány, egészségügyi alkalmassági vizsgálat és vállalni kell a hat hónapos kiképzést. Ennek során alaki, harcászati, szolgálati szabályzati ismereti, tereptani, egészségügyi, híradós és lő-kiképzésből álló foglalkozásokon vesznek részt a jelentkezők napi 8 órában.

A kiképzés végén a résztvevők katonai esküt tesznek. A szombat, vasár- és ünnepnapok szabadnapok. A havi bruttó 161 ezer forintos illetményen felül étkezési, egészségügyi és ruházati ellátás, valamint utazási költségtérítés is jár. A félév leteltével a kiképzett önkéntes tartalékosok minden megkötöttség nélkül visszatérhetnek a polgári életbe vagy fél évvel meghosszabbítható a szolgálat – tette hozzá.

Németh államtitkár kiemelte: a Magyar Honvédség a legfelkészültebbeket, a legelkötelezettebbeket szeretné megtartani, nekik hivatásos vagy szerződéses pályát kínálnak. A magyarok békeidőben vagy veszélyhelyzetben, katasztrófák vagy világjárványok idején egyaránt számíthatnak a katonákra. A határvédelmi, járőrözési, őrzés-védelmi feladatokon túl a Magyar Honvédség egyedülálló biológiai mentesítő képességével már több mint 990 idős-otthon fertőtlenítését és vírusmentesítését hajtotta végre.

Szóljon hozzá!